Д-р Надие Карагьозова: Играта-форма за пълноценна интеракция у дома

Извънредната ситуация свързана с COVID 19  и произтичащата от нея социална изолация постави на изпитание всички-деца и възрастни. Дистанционното обучение и форма на работа вече са факт. Когато почти цялото семейството е у дома, когато пространството е ограничено, зачестяват конфликтите и нарастват кризите в отношенията.

В природата на детето е да тича, рита, играе на воля, да пипа, пита – това е неговата изследователска лаборатория за изследвана и познаване на света. Тези ограничения сега, поставят малкото дете в изключително трудна ситуация. Родителите  често признават, че не се справят, когато детето е изнервено, когато поради неустойчивото внимание често губи интерес, че гледането на анимационни филми също така бързо омръзва.

YouTube

Дните у дома, могат да се превърнат в емоционален празник за цялото семейство посредством играта, която сплотява и създава възможности за емоционална близост. В създалата се ситуация, родителите и по-големите деца са и в ролята на учители, които  задават реда и организират отделните моменти за по-малките деца. В играта децата получават радост от изпълнение на ролята, а в съвместните игри се проявяват нравствени чувства, изразяващи се в симпатия, сърдечност, дружелюбност, вежливост, отзивчивост, справедливост, толерантност, емпатия  и др.

Няколко игри, които ще помогнат да се разбие скуката у дома. Лесни са за изпълнение, могат да се организират с налични ресурси и помагат за формиране на позитивно социално общуване  и поведение.

„Разпознай и назови”, „Почувствай другия ”-   както подсказва заглавието на игрите, те са за разширяване и обогатяване представите на децата за различните емоции и чувства.

„Разпознай и назови”. Необходими са снимки или картинки с изображения на лица, които са в различни негативни и позитивни емоционални състояния (могат да се използват снимки от семейния албум) Всеки един от играчите трябва да помисли и да създаде кратко разказче, което да разкрива какво преживява героят от снимката. Когато играч  разкаже своята идея за случка с героя, му се задават въпроси: „Какво би направил ти, ако беше там?“.  Целта е да се научат децата да говорят за чувствата си, както и да ги затвърждават чрез правилно назоваване и тълкуване.

Играта „Почувствай другия”, дава възможност на всяко дете да проследи по погледа и изражението на лицето как се чувства неговият съсед по игра   и да се опита да каже дали то е „тъжно”, „сърдито”, „усмихнато” и, ако е тъжно, да предложи начин да го зарадва или усмихне. Тази игра е   много полезна и провокира детето не само да дава отговор, как се чувства неговият съиграч, но и да се опита да предложи начин как да му помогне. По този начин децата се научават да бъдат наблюдателни, да се интересуват един от друг, да си сътрудничат и съпреживяват заедно ситуацията т.е игрите помагат за формиране на сплотеност и любезни отношения.

   „Цвете подарявам”, „Довърши изречението“ – В тези игри участва  цялото семейство.  Използва се топка при една игра и цвете при другата. Играта „Довърши изречението”, започва с подхвърляне на топка към някой от играчите, което трябва да говори по поставена тема, примерно „Когато съм у дома, най-много обичам да… , защото….“, “ Играта се усложнява, когато в темата също настъпва промяна, като от детето се иска да говори за положителните емоции. При усложняване на темата от него се очаква да говори и за негативните емоции, които предизвикват негативни чувства примерно „Какво би те натъжило?“, тогава се сменя и началото на фразата: „Тъжен съм, когато…..“. Топката не трябва да се подава последователно на играчите, за да се стимулира активността им, да ги държи будни и да могат да  реагират бързо, топката да се подхвърля по диагонал между играчите. Съставянето на разкази, помага за обогатяване лексиката на децата, научават се да си служат с по-сложни изречения, като следват някаква последователност.

 „Цвете подарявам” е изключително приятна и полезна игра.  Чрез нея се изказва похвала или благодарност на някой, който ни е впечатлил с постъпка, поведение или начин на изразяване. Използва се цвете, което се подарява на играч с обосновка… ” на теб цвете подарявам, защото днес ти ми помогна, когато се затрудних при изпълнение на…”

Детето изразява преживяванията си чрез чувствата и емоциите. Неговият емоционален свят е наситен и богат с различни емоционални състояния. Радост, възторг, тъга, срам, вина и др. определят както емоционалното му състояние така и отношението му към околния свят, другите и себе си. Колкото по-добре се познават и контролират чувствата и емоциите, толкова по-адекватно е неговото поведение и начинът на изразяване по-красноречив.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе