Подходящи ястия за Гергьовден

Традицията повелява на Гергьовден да се коли агне, като това трябва да бъде първото агне, родено през годината. Преди да се заколи, се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено.

На Гергьовден е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. Но освен печеното агне, трябва да присъстват зеленина и свежи зеленчуци. Например зелена салата, свеж/пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

YouTube

Ето и топ 4 на ястията, които често консумираме за Гергьовден:

На първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна.

  • агнешки кебап – много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут, с който приготвят кебап;
  • агнешко с пресен лук и чесън  – свежа и вкусна рецепта. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото;
  • пълнена агнешка плешка – вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата;
  • агнешки котлети със сос Шофроа – това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традиция и хапвате вкусно приготвено месо.

Веселието, доброто настроение и богатата трапеза са задължителни на този ден, за може да има здраве и берекет през цялата година.

Razgrad News призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе