Без КПП-та, но със засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки

За периода на съществуването на контролните пунктове полицейските служители са проверили 62 940 декларации, подадени от граждани при преминаването им на входовете на областните градове.

Задълженията на МВР по осъществяване на контрола за спазване на противоепидемичните мерки и неразпространение на Ковид-19, въведени от министъра на здравеопазването остават, заяви комисар Веселин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция“ в ГД „Национална полиция“ по повод премахването на временните контролно-пропускателни пунктове от 0:00 часа на 6 май. Той припомни, че те бяха обособени на входовете и изходите на областните градове след заповед на министъра на здравеопазването на 21 март и уточни, че заради влошена епидемична обстановка изградените в ямболския квартал „Нов път“ пунктове остават.

YouTube

За периода на съществуването на временните КПП са върнати 230 908 лица и са извършени проверки на 62 940 декларации. Установено е, че 3795 души са се представили като работещи, а не са имали трудови договори, а 528 от тях са били регистрирани като безработни. Установени са и 22 случая на груби нарушения на противоепидемичните мерки и по всички тях за образувани досъдебни производства, които са докладвани на съответните прокуратури. От момента на въвеждане на извънредното положение са съставени 21 215 акта за установени нарушения за неспазване на противоепидемичните мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски, сочат обобщените данни на ГДНП.

Друг важен аспект от работата на полицейските екипи от началото на кризата е контролът върху лицата, на които е наложена карантина, посочи комисар Младенов. Тази мярка е била наложена на общо 107 466 души, като в момента броят на хората, които са под карантина е 19 867. За неспазване на карантина са образувани 1232 досъдебни производства, като 39 от тях вече са приключени с осъдителни присъди.

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до средата на миналия месец се наблюдава намаление на трафика по пътищата на страната с около 60%, обобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев. Идните дни се очаква засилване на потока и екипите на Пътна полиция са в готовност при необходимост да подпомагат движението. „С приоритет ще бъдат водачите с рисково поведение – онези, които извършват неправилни маневри и недопускане на управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи“, заяви Колев. Той допълни, че са предвидени допълнителни екипи, които ще следят за недопускане на управление от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества. Освен това ще се засили и контролът на скоростта както през светлата, така и през тъмната част на денонощието. Комисар Колев напомни, че от 30 април до 13 май е в ход специализирана полицейска операция за контрол на водачите на двуколесни МПС. При тях акцентът е контрол на регистрацията и използването на обезопасителни средства.

Само за периода на временните КПП са наложени 600 наказания на водачи за нарушения на Закона за движение по пътищата, като 22 от тях са за употреба на алкохол под 1,2 промила, други 54 са били за алкохол над 1,2 и 15 водачи са наказани за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе