Как да сплотим екипа на работното място?

Екип от съмишленици, които се движат към една цел, е сплотен екип. Готовността за сътрудничество е ключът към ползотворното сътрудничество между хората. Да действаме по един алгоритъм в тандем с партньор, без да напускаме зоната на комфорт означава производителност и ефективност дори при форсмажорни ситуации. Ето някои идеи, които ще ви помогнат за сплотяване на екипа.

Събирайте се заедно

YouTube

Няма значение колко често се случва това. Важното е да се случва. Обсъждайте постижения, успешни резултати, споделяйте идеи, мисли и съмнения. Хората в екипа трябва да разберат, че работата им е важна, че чуват тяхното мнение. Трябва да знаете същността на работата на всеки член на екипа, да подчертаете важността на участието му в общата кауза, да споделяте проблеми и заедно да намирате решения. Това увеличава максимално ефективността на екипа, прави хората сплотени. Организирайте ден на отворените врати. Той ще служи за изграждане на връзки между отделите. За да обедините служителите, можете да инициирате месечни събития, когато всеки отдел представя важността на своята работа в творчески формат.

Създайте традиции

Те могат да бъдат различни. Например, всяка сутрин да започвате работа с музика, един ден от седмицата целия екип да ходи на басейн, театър, кино, да празнувате различни празници, рождени дни. Може всеки ден да обядвате заедно, като си поръчвате доставка на храна до вратата на офиса и да обсъждате интересни теми. Всичко това обединява хората, прави ги по-близки, разкрива потенциала, помага за изграждане на екип.

Корпоративен отдих

За установяване на контакт между служителите помагат колективните пътувания и съвместната почивка. Това увеличава ефективността на всеки служител и на фирмата като цяло, защото:

  • промяната на обстановката разрежда всички усложнения, възникнали в екипа, помага да се виждаме в различна светлина и в различни условия;
  • нестандартните ситуации помагат да се гледа на служителите по съвсем различен начин;
  • непринудената атмосфера разкрива неочаквания потенциал на всеки служител. Хората се опознават по-добре, откриват общи интереси, научават нови неща един за друг.

За да обедините екипа, използвайте туризъм, обикновен, приключенски и дори сюжетен. Всеки от вариантите е атрактивен и специален, всеки формира екипен дух, обединявайки хората в една група с общи интереси и взаимно уважение. Може да организирате тиймбилдинг, благодарение на който служителите ще могат да се опознаят по-добре, ще възникнат приятелски отношения във всяка група и между тях.

Благодарение на корпоративната релаксация, всички членове на екипа се опознават отново в непринудена атмосфера, получават удоволствие, почивайки си от рутинната работа, усвояват положителни емоции, което е изключително полезно за предотвратяване на емоционално изгарянето  и намаляване на работата. Това гарантира обединена работа в екип.

Геймифицирайте

Една от най-значимите тенденции през последните години е прилагането на принципите и технологиите, характерни за компютърните игри, за да се увеличи участието на потребителите  във всеки процес. И този метод ще работи чудесно, за да задържите хората в работния процес. Направете изпълнението на задачите, решаването на проблемите или постигане на показателите цел или етапи от игра, и целият офис с ентусиазъм ще играе куест, наречен „Работа“. Системата за награди, значки, титли и нива на умения превръща всеки процес в забавление и увлича.

Според прогнозите на анализаторите около половината от всички компании ще започнат да използват технологии за геймификация в корпоративното управление, така че не трябва да отлагате изучаването и прилагането на този метод, в противен случай рискувате да се окажете в тъжната и изостанала половина на световната бизнес общност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе