Намаляват ДДС за храни от първа необходимост на 9%

Данък добавена стойност (ДДС) за храните от първа необходимост и за сектор „Туризъм“ ще бъде намален от сегашните 20% на 9% от 1 януари 2021 г.

За това са се разбрали на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, съобщи правителствената информационна служба във вторник.

Новината идва само ден след като в парламентарната правна комисия бе отхвърлено същото предложение на БСП. Левицата искаше намаляване на ДДС ставката за храни и лекарства до същия процент.

Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от Covid-19 в ресторантьорския бранш, каза Борисов.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, допълни премиерът.

Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено поредното отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 с изискванията за касовите апарати. След последното отлагане заради протест на ресторантьорите и отсрочката от шест месеца до 1 март 2020 г., сега те ще имат още една година – до 1 март 2021 г, да покрият изискванията към тях за онлайн отчет на касовите приходи в момента на извършването на транзакцията.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от Българската банка за развитие с участието на експерти от сектор „Туризъм“.

Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе