Изложба в Исперих: Петя Йорданова – устрем от жарта на Лудогорието

Фотодокументалната изложба, посветена на поетесата Петя Йорданова, ще се състои в Исторически музей – Исперих в неделя – 24 май, с начален час 09:30 ч.

Изложбата е дело на уредниците Дарина Илиева, Енита Василева и Веселина Белева, графичното оформление – на Георги Деков. Мотото е вдъхновено от две емблематични стихотворения – „Устрем“ и „От жарта ти ида“.

YouTube

През последните три десетилетия на ХХ век Петя Йорданова се превръща в поетичния глас на Исперих. През 1997 г. в Исперих се сформира Литературен клуб „Петя Йорданова”, който съществува и до днес и се възприема за наследник на първия литературен кръжок в града. Върху фасадата на родния ѝ дом е поставена паметна плоча-барелеф (2006 г.). Същата година Централната общинска библиотека приема името Петя Йорданова. Историческият музей посвещава Европейска нощ на музеите (2009 г.) на поетесата. През май 2016 г. по случай 125 години библиотечно дело в Исперих кметът на общината Бейсим Руфад официално открива нова паметна плоча – на фасадата на библиотеката. Надписът на нея гласи: „Лудогорие – шир лудокрила/ Лудогорие – луда земя.” Петя Йорданова (1931 – 1993) С признателност”. Стихотворението „Луда земя” (от което е цитатът) е песен по музика на Стефка Карапенева, изпълнявана от Смесен хор „Лудогорско ехо”, един от символите на град Исперих. В същия ден на тържествена сесия на Общинския съвет в НЧ „Съзнание 1891” Петя Петкова Йорданова е удостоена посмъртно със званието „Почетен гражданин на Исперих” – „за особени заслуги в областта на българската литература и журналистика, за активен принос в развитието на библиотечното дело и за издигане духовния облик на град Исперих.” Плакетът е връчен на дъщеря ѝ Росица Бункова. Специален гост на събитието е Маргарита Хранова, изпълнителката на емблематичната песен „Устрем” – по музика на Найден Андреев и по стихове на поетесата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе