Три годишна присъда за смърт при катастрофа за 31-годишен мъж

Окръжен съд Разград наложи условно наказание от 4 години и 6 месеца на мъж, причинил катастрофа с един загинал. На основание чл. 58а първоначално определеното наказание съдът редуцира с 1/3 до 3 години с 4-годишен изпитателен срок. Подсъдимият бе лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години и 6 месеца.

31-годишният Николай П. от с. Ловчанци, общ. Добрич, бе признат за виновен в това, че около 12.15 часа на 26 ноември 2018 г. на път I-2 Русе – Варна в близост до кръстовището за с. Гороцвет, при управление на МПС – товарен автомобил „Мерцедес 412D“, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Н.З.И. и средни телесни повреди на Дж.З.Н., Дж.З.Н. и З.Н.З.

YouTube

Във фаталния ден Николай П. управлявал служебен камион, в който пътувал заедно със свои колеги в посока Разград /с. Просторно/. От Разград в посока Шумен пътувал автомобилът на пострадалите „Мерцедес S320“. До сблъсъка се стигнало, след като Николай П. предприел маневра за изпреварване и ударил странично лекия автомобил „Мерцедес“ с возещите се в него петима души от една фамилия – трима възрастни и две деца. Най-възрастният от фамилията – дядото на децата, който управлявал автомобила, починал на място. Синът му и двете деца получили средни телесни повреди с множество увреждания, а снахата Н.В.З – лека телесна повреда.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като обвиняемият призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. В хода на производството – от писмени доказателства – характеристика от работодателя и трудов договор, и свидетелски показания – от жената, с която живее на семейни начала и нейния брат, бяха събрани добри характеристични данни. Те го описаха като внимателен и спазващ пътните знаци шофьор.

Представителят на държавното обвинение пледира, че деянието, извършено от подсъдимия, е укоримо от наказателна гледна точка, но следва да се вземе предвид неговата младост, както и това, че веднага след настъпилото ПТП той и колегите му активно са оказали първа помощ на пострадалите. Подсъдимият има малко дете на 4 години и половина, а в момента очаква второ.

В даденото му право на последна дума Николай П. изказа своите съболезнования към близките на загиналия и помоли съда да му наложи справедлива присъда.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе