115 са участниците в националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат

Поради извънредната епидемична обстановка провеждането на Тринадесетия национален конкурс за хумор и сатира „Кубрат – 2020“ бе отложен във времето. Решено бе обявяването на резултатите, предвидено за 15 май, да стане на 31 юли 2020 г. Съответно се удължи и срокът за приемането на творби за конкурса, което продължава и сега.

До момента свои работи са изпратили над 115 творци от цялата страна и Турция. От тях 64 са представени с писмени творби, а 51 с карикатури. Има и участници и в двете категории. Най-много са представителите от София, следвани от Кубрат и Силистра. От област Разград има 10 участници /Кубрат – 6, Исперих – 3 и Разград – 1/. Има и трима творци от Турция, начело с неизменния участник Кяшиф Юмер от Истанбул, който е бивш жител на Кубрат.

YouTube

Получените творби в три раздела – карикатура, кратки сатирични форми /епиграма, афоризъм и др./ и стихотворение или кратък хумористичен разказ ще бъдат оценявани от специално жури. В него влизат Весел Цанков – отговорен редактор в редакция „Хумор и сатира“ към БНР – председател и членове – Митко Новков – БНР и Цочо Пеев – Пловдив.

Очаква се в дните на конкурса – 31 юли и 1 август, да бъдат открити и две карикатурни изложби. Едната е на представителна група художници от Турция и обща – на участници в конкурса. Ще има и специални награди – на името на покойния разградски художник Велко Велков, осигурена от сина му Владислав Велков, и на името на покойния поет и журналист Дулинко Дулев, осигурена от главния редактор на вестник „Екип 7“ Митко Ханчев.

Резултатите ще бъдат обявени на 31 юли 2020 г. от 17 часа в ритуалната зала на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“, когато ще бъдат наградени и победителите в националния конкурс.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе