144 години от гибелта на Христо Ботев

България отбелязва днес 144 години от героичната гибел на поета-революционер Христо Ботев и неговата чета във Враца.

На 17 май 1876 г. по стар стил поетът революционер Христо Ботев застава капитана на кораба „Радецки“ да спре до Козлодуй и се насочва към Врачанския балкан с четата си.

YouTube

Войвода на четата е поетът-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави“ – убеден е той. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.

2 юни за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г., а официално – от 1901 г. на връх Вола.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе