Символиката на годежа

Снимка: Pixabay

Сигурно си спомняте фразата от една телевизионна реклама, която гласеше: Традициите не са това, което бяха…Вярно, нещата доста са се променили, но все пак традициите са фолклорно богатство, което трябва да почитаме и уважаваме. Те са се предавали от поколение на поколение, за да се запазят и до днес, а в някои части на България се изпълняват с абсолютна точност.

Необходимо ли е да правим годеж преди сватбата? Каква символика носи той и сближава ли семействата още преди да са се сродили? На тези въпроси може да се отговори по много и различни начини, но се надявам, че след като прочетете написаното по-долу, вече ще гледате по-позитивно на българските традиции и обичаи.

YouTube

По традиция годежът се провежда в дома на бъдещата булка. Семейството се подготвя с богата трапеза, за да е богат живота на младото семейство. Около трапезата се събират най-близките роднини и приятели, като техният брой не трябва да надхвърля броя на гостите в самия ден на сватбеното тържество. Сватовете идват, носейки погача, украсена със здравец, червено вино, букет за майката на булката и дарове за бъдещата невеста.

Даровете
Първата наздравица се вдига от бащата на момичето, с която той благославя младите. Зетят поднася годежен пръстен на своята избраница и също вдига тост, за да благодари за получената благословия и за това, че тя е приела да стане негова жена. Майката на момичето дарява бъдещия си зет, като даровете могат да се уговорят предварително, за да са практични и да са в полза на младото семейство или, ако се спази традицията, да включват хавлиени кърпи, чехли, бельо и т.н.

Следва разчупване на погачата над главите на годениците от техните бащи. Ритуалът в дома на момичето приключва и сватовете я отвеждат със себе си в бъдещия й дом. На излизане от вкъщи, момичето рита менче с вода, за да им върви по вода, а бъдещият зет целува ръката на баща й, за да му благодари за прекрасната невеста.

Посрещането на невестата в новия й дом
В дома на момчето, свекървата и свекъра посрещат бъдещата си снаха с питка и мед, като захранват първо нея и след това сина си, за да им е сладък живота. Момичето намазва с мед четирите страни на външната врата под формата на кръст, след което рита друго менче с вода, но този път навътре към дома. Младите влизат в дома, вървейки по бяло платно, което е посипано със здравец, розови листенца и парички.

Свекървата също е приготвила трапеза, на която освен младите, сядат и близки на момичето, които са дошли, за да видят в какъв дом отива и как ще я посрещнат. Майката на момчето също дарява момичето, най-често с принадлежности за дома и след като се почерпят, годежът приключва.

На годежа се уговаря датата на сватбеното тържество и се разпределят разходите. По традиция сватбата трябва да се състои след 6 месеца до 1 година. Независимо дали ще спазите всички обичаи и български традиции, характерни за вашия край, годежът носи своята символика и ще ви зареди с много положителни емоции, които ще стоплят сърцето ви всеки път, щом си спомните за него.

Източник: Framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе