Областният управител Гюнай Хюсмен посети фабрика за преработка на пчелни продукти в град Лозница

Снимка: Областна администрация - Разград

Областният управител Гюнай Хюсмен посети пчеларската фабрика „Амброзия”, заела се с нелесната задача да доставя на българския пазар винаги качествен и чист пчелен мед и пчелни продукти.

На входа на фабриката той беше посрещнат от жизнения и енергичен 82 годишен собственик на фирмата Стефан Стефанов, който показа изградената и оборудвана фабрика за преработка и правилно съхранение на пчелни продукти, създадена съгласно всички европейски изисквания и стандарти.

YouTube

Снимка: Областна администрация – Разград

На въпроса на Областния управител как се чувства на тези години, Стефанов отговори с усмивка: „Като младо момче, защото пчелните продукти са храна, профилактично средство и лекарство. Медът и пчелните продукти, които предлагаме на българския пазар и които консумирам всеки ден са натурални, чисти, без захар, глюкоза и антибиотици“.

Снимка: Областна администрация – Разград

Той подробно разказа, как с много труд са постигнали създаването на един сплотен екип и на една модерна технологична база, с капацитет за преработка на над 3000 тона мед годишно, осигуряващи им възможността да доставят до крайния потребител натурален пчелен мед и пчелни продукти, такива, каквито ги създава природата.

„През 2009 г. създадохме най-големия пчелин в България с 2100 кошера, по Европейската програма „Сапард”. Днес можем да се похвалим с добив от близо 100 тона пчелен мед на година.  От 2017 г. фабрика „Амброзия“ е и био сертифицирана. Предлагаме на нашите клиенти само чист пчелен мед и чисти пчелни продукти на достъпни цени, защото нашата цел е да върнем доверието в българския потребител“, допълни още 30 годишният пчелар.

Относно проблемът с измирането на пчелите, Стефанов сподели, че през миналата година е нямало голямо измиране на пчели в нашата област, защото земеделските производители си вършат съвестно работата и вече няма пръскане със самолети.

Според него българското селско стопанство може да се промени единствено, ако хората с по-малки парцели и малки животновъдни ферми се обединят и заедно да си преработват продукцията, и заедно да я реализират. Според него това е единствения път за пчеларите в България, тъй като сега производството е разпокъсано.

 „Трябва държавата да помогне пчеларите да се обединят в кооперации, за да могат да работят качествено и да реализират ефективно“, коментира още Стефан Стефанов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе