Volkswagen няма да строи завод в Турция

Снимка: Volkswagen

Германският автомобилостроител Volkswagen се отказва да построи нов завод в Турция. Причината е спада в търсенето на нови автомобили след пандемията от COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

Плановете за завод в западната турска провинция Маниса бяха почти завършени и Фолксваген вече създаде подразделение в Турция. Неотдавна обаче разширяването на дейността на концерна бе замразено след военната намеса на Турция в Сирия през октомври 2019 г. и критиките срещу турското правителство за нарушаване на човешките права.

YouTube

Турското подразделение на компания е вписано в търговския регистър в Маниса и разполага с капитал от около 164 млн. долара. Очакваше се проектът да създаде около 4000 работни места в региона.

Говорител на Фолксваген обаче заяви, че при сегашния контекст не е необходимо създаване на нови мощности. Всички планирани проекти за производство на коли сега ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага.

Преди пандемията Фолксваген възнамеряваше да разшири капацитета си за производство на модела Пасат на основната си марка и модела Сюпърб на подразделението Шкода.

Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът бе на стойност 1,3 млрд. евро.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе