Откриха обновен детски кът в село Йонково

Днес, 9 юли 2020 г., Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри обновен с младежки доброволен труд детски кът в село Йонково, община Исперих, намиращ се пред Народно читалище „Пробуда-1927 г. – Йонково“.

YouTube

Инициативата се случва в рамките на проект „Активни младежи – силни позиции в община Кубрат и община Исперих“ на Сдружение с нестопанска цел „Феникс-Разград“, финансиран по Национална програма за младежта (2016-2020 г.) на Министерство на младежта и спорта, тематична област 4: „Активизиране на младите хора в малките населени места“. Проектът се изпълнява с подкрепата на Областния управител на област Разград.

На събитието присъстваха Джерихан Ферадова – координатор по проекта за община Исперих, която организира инициативата, кметът на Йонково Басри Чакъров и младежи от селото, участвали активно в реализирането на проекта.

По време на проекта, младежите от селото учредиха Местна младежка инициативна група и сами решиха каква да бъде тяхната първа доброволческа инициатива.

Със средства от проекта бяха подменени силно компрометираните и прогнили дървени части на детските уреди и на беседка в детския кът. Уредите и беседката бяха боядисани с доброволен труд на младежи от селото. Те засадиха и храсти и дървета в зелената зона пред читалището и в двора на детската градина в селото.

Кметът Басри Чакъров и секретарят на читалището, както и самите младежи се ангажират с опазването и поддържането на чистотата в детския кът.

Областният управител поздрави младежите за тяхната инициативност и им пожела да бъдат все така активни. Той изрази мнение, че тяхната доброволческата акция трябва да бъде пример за връстниците им в други населени места, че ако са активни, независимо дали живеят в малко село или голям град има проекти, с които могат да променят средата, която живеят. Те не трябва да чакат някой наготово да решава проблемите им, а активно да търсят начини за  подобряване условията на живот в населените си места. Г-н Хюсмен и младите хора от Йонково споделиха общо мнение, че младежите трябва да бъдат двигател на развитието на населените си места. Той им обеща, че могат да разчитат на неговата подкрепа за следващи инициативи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе