Проект „Патина“: Лятно кино Исперих

Датата 3 януари 1943 г. е паметна за Исперих и неговите жители. Точно в 20 ч. светлините в салона на читалище „Съзнание“ изгасват, за да започне първата за града кинопрожекция. Първият досег на жителите на Исперих със седмото изкуство е чрез немския филм „Синята лисица“ (Der Blaufuchs, 1938) – романтична комедия с участието на Зара Леандър и Вили Биргел. Лентата е доставена от фирмата „УФА – българско филмово дружество – София“ срещу наем от 700 лв. Всички места в читалищния салон са заети, а реализираният брутен приход от прожекцията е 3077 лв. До края на годината са прожектирани 60 филма, а реализираните кинопрожекции са над 180. През следващите години броят на показваните филми нараства прогресивно, а киното се превръща в достъпно и предпочитано забавление за жителите и гостите на Исперих.

В края на 1952 г. читалище „Съзнание“ получава писмо, с което е уведомено, че киносалонът и инсталираното оборудване се одържавяват. Първоначално държавата не е грижовен стопанин и не полага особени грижи за киносалона. Наложителният ремонт на залата е извършен едва през 1957 г.

YouTube

Няколко години по-късно към сградата на читалището е пристроено и лятно кино. Новото съоръжение има каменен фундамент и е изградено от тухли. Външната фасада е оформена стъпаловидно и е облицована с варовикови плочи. Хоризонтално е разделена от варовиков перваз, върху който симетрично са оформени 5 рамкирани ниши – една централна и четири странични. В нишите са помествани плакатите на представяните филми и пропагандни материали. Вътрешната фасада е еднообемна и има дъговидна форма. Цялата вътрешна фасада представлява прожекционен екран, пред който е изградена сцена. Екранът е покрит с лека ламаринена конструкция, която има защитна функция. Зрителските места били разположени амфитеатрално, под формата на пейки, а прожекционната кабина се намирала в дъното, където били и спомагателните помещения към читалищната сграда.

Лятното кино бързо се превърнало в притегателен център, основно за младите хора в Исперих. Тук, освен кинопрожекции, били устройвани вечеринки с музика и танци, провеждали се концерти и представления. Незабравими остават гостуванията на Йорданка Христова, Емил Димитров и Синьо-белите, сръбската звезда Зоран Миливоевич и Факира Мити през 60-те и 70-те години на миналия век. Киното се оказва тясно, за да побере всички, които желаят да видят и чуят своите любимци. Един от най-гледаните филми през 60-те години бил италианският епос „Одисей“ с участието на Кърк Дъглас, Антъни Куин и Силвана Мангано. Още по-голям фурор предизвиква прожекцията на култовия за средата на 70-те години индийски филм „Слонът, моят приятел“. Близо тричасовата лента препълва дни наред лятното кино с нетърпеливи зрители, които за пореден път искат да видят на екрана превърналите се в международни мегазвезди индийски актьори Раджеш Кхана и Тануджа. Най-щастливи били възпитаниците на съседния Дом интернат „Дянко Стефанов“, които можели да гледат прожекциите безплатно от балконите на училищната сграда.

Лятното кино в Исперих функционира активно около две десетилетия, преди да затвори окончателно своите врати. Повече от 30 години екранът и сцената на киното остават безмълвни. За това време конструкцията на киното търпи множество катаклизми, които водят до нейното компроментиране. Зрителските места са премахнати, а на тяхно място избуяват трева, храсти и дървета. Част от пристройките са разрушени, а комуникациите прекъснати.

Днес лятното кино в Исперих е тъжен паметник на една отминала епоха, съхранена единствено в спомените на малцината съвременници, които все още си спомнят трепета и вълнението от прекрачването на неговия праг. През последните десетилетия, усилията на читалище „Съзнание“ са насочени към неговото съхраняване и недопускане на настъпване на по-сериозни щети върху конструкцията. Подготвя се проект за финансиране на реконструкция и осъвременяване на киното и превръщането му в лятна сцена за изкуства.

*Тази публикация е реализирана с любезното съдействие на Народно читалище „Съзнание – 1891“ – Исперих. Екипът на „Земята ни Българска“ благодари сърдечно за оказаната подкрепа.

*Изображенията в тази публикация са закриляни обекти съгласно ЗАПСП. Използването им без разрешението на автора е забранено!

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе