Честваме 183 години от рождението на Васил Левски

България днес отбелязва 183 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата ще бъде родният град на Апостола – Карлово.

В храма „Свети Николай“ ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.

На площад „20-ти юли“ ще бъдат посрещнати участниците в туристическия поход „По стъпките на Апостола“, който през последните дни са изминали различни маршрути в Стара планина, свързани с революционното дело на Левски.

Разград ще отбележи 183 години от рождението на Апостола

В Националния музей „Васил Левски“ ще бъдат връчени наградите на участниците в международния студентски конкурс на тема „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“. Вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг – заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

Церемонията ще започне в 21.00 ч. и ще бъде предавана пряко от Българското национално радио от площад „Васил Левски“.

Единственият град в България с името на Апостола на свободата също отбелязва своя празник. Тържествата ще са посветени на 183 години от рождението на Васил Левски и 75 години от обявяването на селището Левски за град.

Програмата започва от 10.30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани на откритата сцена в центъра на града. От 20.00 ч. е празничният поздрав от художествени състави при читалище „Георги Парцалев 1901“ – Левски. От 20.45 ч. започва тържествената заря-проверка с участието на курсанти от НВУ „Васил Левски“. Очаква се почетен гост да бъде и президентът на Република България – Румен Радев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе