Български ученици спечелиха 5 медала от Европейската олимпиада по физика

Български ученици спечелиха един златен и четири бронзови медала от Европейската олимпиада по физика, която тази година се проведе онлайн в дните между 20 и 26 юли. Състезанието се състоя в два кръга – теоретичен и експериментален. За разлика от предишните издания тази година за експерименталната част се използва софтуер, с чиято помощ участниците симулираха данни, за да получат крайните резултати от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време чрез видеовръзка от организаторите.

Нашият отбор беше представен от петима първенци от националния кръг на олимпиадата по физика. Златен медал успя да завоюва десетокласникът Александър Проданов от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Бронзови отличия спечелиха Александър Илиев (11 клас), Иво Петров (12 клас) и Тодор Тодоров (12 клас) от Софийската математическа гимназия, както и Васил Николов (11 клас) от Първа частна математическа гимназия „Питагор“ в София.

YouTube

Ръководители на учениците са гл. ас. д-р Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ и Георги Александров, който е студент и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе