Тази седмица е Световната седмица на кърменето

От 1 до 7 август 2020 г. за 28-ти пореден път се отбелязва Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.

Мотото на световната кампания през тази година е: „Подкрепяме кърменето за по-здрава планета“ и отразява фокуса на кампанията – въздействието на храненето на бебетата върху околната среда и изменението на климата и върху необходимостта от защита, насърчаване и подкрепа на кърменето за здравето на планетата и нейните хора. Темата е съобразена със съответната тематичната зона 3 на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, поставени от световните лидери през 2015 г., подчертаваща връзките между кърменето и околната среда/изменението на климата.

YouTube

Световната кампания се организира от Световния алианс за кърмене – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.

Някои факти за връзката между кърменето, околната среда и климатични промени

• Храненето на 1 милион бебета със заместител на кърмата за 2 години изисква средно приблизително 150 милиона кутии с млека за кърмачета и преходни млека.

• Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2,9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1,03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.

Национален център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в нашата страна, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето.

Препоръките за здравословно хранене на кърмачета отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации – ранно начало на кърменето, изключително кърмене в първите 6 месеца, кърмене на поискване и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе