След дълги години на мълчание часовниковата камбана в Кубрат отново звънна

Община Кубрат възстанови изцяло работата на часовниковия механизъм, който е разположен в кулата, част от сградата на общинската администрация в Кубрат, съобщават от пресцентъра на местната управа в лудогорския град.

YouTube

Часовниковата кула е символ на Кубрат и местна забележителност за жители и гости на града. Решението за основния ремонт бе взето лично от ръководството на Общината, начело с кмета Алкин Неби. След направен оглед и оценка на състоянието на часовника стана ясно, че над 100-годишния механизъм се нуждае от основен ремонт. За тази цел любителят на часовникови кули Димитър Димитров от гр. Исперих се зае с нелеката задача да възстанови изцяло работата на часовника, вграден в кулата през далечната 1936 г., като самият механизъм обаче е направен много преди това. След приключване на ремонта специалистът познавач обясни, че работата била изключително трудна, тъй като механизмът е с уникални детайли и части, които не могат да бъдат заместени.

В рамките на седмица били търсени компромисни решения, като за тази цел били използвани дори и услугите на стругар. Работата била затруднена, тъй като от механизма липсвали някой важни части. Направена е центровка на осите и е подобрена работата на тежестите, всяка от която по 80 кг. След подобряване на работата на часовника е възстановена и работата на камбаната, отброяваща времевите интервали. След 20-годишно мълчание камбаната отново огласи централната част на града и неговите околности. Камбаната, в тихо и спокойно време, може да бъде чута на разстояние повече от километър. Възстановена е шината, придържащата чукчето за камбаната, като при всеки удар то се издига отново, за да бъде по-ефектен камбанният звън, като за тази цел е ремонтиран и повдигащия ресор. След справка стана ясно, че камбаната била излята по поръчение на тогавашното околийско ръководство през далечната 1921 година.

Предстои да бъдат вградени щифтове за осите на стрелките в четирите страни на архитектурния паметник. Димитър Димитров обясни, че към настоящия момент са положени шплентове и дори да съществува разлика по време на отмерване на кръглия часови цикъл, то на всеки кръгъл час стрелките ще коригират движението си и ще отброят еднакво дадения час по четирите циферблати. „Жителите на Кубрат трябва да знаят какво богатство имат в центъра на града, защото този часовник е уникален, а грижата за него е като грижата за едно дете“, коментира господин Димитров. Към настоящият момент часовникът отброява всеки кръгъл час с изключителна точност. В това се убедиха и граждани на Кубрат, сверявайки времето по своите часовници в мобилните устройства и интернет.

„Отклонения в измерването могат да настъпят единствено при лоши метеорологични условия, лоша поддръжка и неточно сверяване на механизма, който е необходимо да се сверява веднъж седмично“, категоричен бе любителят на часовникови кули. Камбанният звън може да бъде чут на всеки кръгъл час, както и на всеки 30 минути.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе