Как начинът на живот се отразява на зрението?

Очите ни са жизненоважни камери, създадени да изпращат непрестанно информация за света около нас до нашия мозък. Този свят обаче става все по-натоварен, а потокът информация – все по-интензивен. Как да се погрижим за очите си и какъв е ефектът върху тях от начина ни на живот?

В последните месеци с промяната на ежедневието, увеличеното време пред екрани и ярката слънчева светлина навън, всички почувствахме нуждата да определим причините за неудобствата, които изпитахме – главоболие, умора в очите, дискомфорт и други.

YouTube

За да няма безпокойство при прегледите в оптиките, българският оптичен бранш се обедини около националната кампания „Отговорни заедно“, която представи интерактивна карта на обекти в страната, които спазват най-добрите практики за безопасност в условия на пандемията.

Живот на закрито

Независимо дали се свежда до възможността за хоум офис, осигуряването на безопасност по време на пандемията, или просто имате безкраен списък със задачи у дома или на работа, лесно е да прекарате много време вътре и по-малко време на открито. Естествената светлина обаче е много важна за правилното функциониране на очите ви. При децата, липсата на време и игра на открито може да увеличи шансовете им за развитие на късогледство.

Обикновено времето на закрито се прекарва в гледане на телевизия или използване на компютри, таблети и смартфони. Голяма част от хората често използват и второ устройство, докато гледат телевизия. Това фокусиране наблизо за продължителни периоди може да увеличи шансовете ви за развиване на късогледство или да изпитате нещо, наречено „напрежение в очите“.

Натоварването на очите е тясно свързано с използването на цифрови устройства, тъй като изисква фокусиране върху обект на близко разстояние. Признаците на очно напрежение включват главоболие, умора на очите, замъглено зрение, а понякога дори болки във врата и гърба. Симптомите отшумяват, след като си дадете почивка, но неудобството може да продължи и по-дълго.

Едно от добрите решения във вашия случай са модерни стъкла, разработени специално за хора, които прекарват часове пред компютър – независимо дали имате нужда от корекция на зрението, или просто искате очила за времето, прекарано пред екрана.

Отпечатъкът на времето

Остаряването е естествена част от живота и макар да не е нещо, което можеш да спреш, можеш да научиш начини да се справяш с промените, които идват заедно с напредването на възрастта.

След 40-годишна възраст повечето хора започват да виждат затруднено и замъглено при гледане наблизо. След тази възраст очите ни губят постепенно способността да фокусират правилно и да виждат нещата отблизо, тъй като лещата в окото става по-малко гъвкава. Това е естествен процес при всички хора и се нарича пресбиопия.

Обикновено решението е да се закупи нов, или втори чифт очила за близко виждане, но много по-добро решение за проблема са прогресивните стъкла, които позволяват едновременно корекция на зрението наблизо и далеч, с плавен преход между различните зони.

Нещо повече, има различни видове прогресивни стъкла, които отговарят на начина на живот, за компютърна употреба, което прави вашето визуално изживяване по-удобно от всякога. Ако винаги сте в движение и с много задачи, изберете вариант с различен дизайн, който е в крак с вашия начин на живот и не ви забавя.

Алкохол и тютюнопушене

Вече знаете, че изборът на начин на живот, който включва честа употреба на алкохол и тютюнопушене, може да повлияе на вашето здраве, но също така се отразява и на очите ви. Прекалено много алкохол може да доведе до замъглено зрение и поява на сухо око в краткосрочен план. В дългосрочен план прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта.

По същия начин тютюнопушенето може да увеличи риска от проблеми със здравето на очите. Пушенето също е свързано с катаракта и макулната дегенерация. Ако пушите, още по-важно е редовно да посещавате вашия оптик, тъй като той може да идентифицира признаците на очно заболяване по време на рутинна рефракция.

Лято, слънце, море

Въпреки че е добре да прекарваме време навън, важно е да предпазим очите си от вредната UV светлина. Прекалено многото UV лъчи могат да причинят здравословни проблеми на очите ви и да бъдат фактор за появата на катаракта и фотокератит.

Защитата на очите ви от UV светлина никога не е била по-лесна благодарение на покритията на стъкла. Докато по-голямата част от спектъра на видимата светлина е от съществено значение за вашето благосъстояние и общото здраве, някои от невидимите лъчи могат да „изгорят“ очите ви, точно както могат да изгорят и кожата.

Източник: az-jenata.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе