Голяма Богородица е!

Православната църква отбелязва днес един от 12-те големи християнски празника – Успение Богородично.

Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Молебенът днес е специално за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите в районите, сполетени от водната стихия при последните наводнения.

YouTube

Празникът е известен като Голяма Богородица, почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Според Светото писание по време на успението край смъртния одър на Божията майка са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото й, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

Днес не се работи, правят се курбани, а болните нощуват на „свети места“ за здраве. На Богородица мелят от новото жито, като от него се приготвят обредни хлябове за празника. На трапезата се слага и агне. Ако на този ден вали дъжд следващата година ще бъде много плодородна.

Родните стари поверия гласят, че не трябва да младите булки не бива да докосват всичко, което е червено, за да не стават ялови. Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника невестите без деца носят дарове – домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

На днешния празник се раздават предварително осветени от първите плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за „Бог да прости умрелите“.

15 август е празник и на градовете Варна, Несебър, Стражица.

Своя храмов празник ще отбележи и църквата „Света Богородица“ в Парка на младежта в Русе.

Имен ден празнуват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе