30 август – Световен ден на безследно изчезналите

Международният ден на безследно изчезналите се провежда по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици.

Тази година делегацията на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) отбелязва деня с акцент върху хората, изчезнали в резултат на конфликта в Сирия, където десетки хиляди семейства нямат вести от своите близки. От 2012 г. МКЧК регистрира огромен брой заявления за изчезнали хора, подадени от техните близки. Молбите идват от различни краища на зeмното кълбо и обхващат повече от 80 страни.

YouTube

Повече от 150 години МКЧК работи, за да помага в търсенето на изчезнали хора, независимо дали това се е случило поради конфликт, природно бедствие или миграция. В Международното хуманитарно право е заложено, че всеки човек има правото да е информиран за съдбата на близките си, и това е основният мотив в работата на МКЧК. Всяка информация, предоставена от семействата на изчезнали хора, остава строго конфиденциална и се използва само за целите на издирването.

Всеки, които е изгубил контакт с член на семейството си или близък може да подаде молба в Националното дружество на Червен кръст и Червения полумесец в страната, в която живее или да използва платформата – „Открий лицето” – Trace The Face. Уебсайтът публикува снимки на хора, които в момента търсят свои близки, изчезнали по миграционните маршрути към Европа. Платформата помага да се свърже по едно семейство на седмица.

В мандата на Българския Червен кръст и един от важните приоритети е дейността по „Възстановяване на семейни връзки (ВСВ) и закрила”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе