Защо булката е в бяло?

Снимка: pixabay.com

По традиция на сватба булката е винаги с бяла рокля – дали къса, дали дълга – няма значение. Но защо? Стандартният отговор е – бялото символизира чистота.

Но не е точно така. В историята сватбената рокля на булката е била в различен цвят и стил. Бялата рокля е била символ на богатство – такава рокля можело да се облече само веднъж, ръчното пране на дъска би я повредило. Но от кога бялото е почти задължително за сватбена рокля?

YouTube

Повратният момент е сватбата на английската кралица Виктория и принц Алберт Саксонски през 1840 г. Тогава машинният текстил завладява производството на дантели и хиляди плетачи на ръчни дантели загубват работата си. За да подкрепи дантелената индустрия, кралица Виктория избира за сватбата си голяма ръчна дантела. Към нея подхождала бяла рокля и за да бъде звездата на сватбата, Виктория поискала да няма други дами в бели рокли. Сватбата на кралицата е голямо събитие за времето си и вестниците разпространили гравюри и рисунки, изобразяващи кралицата в бялата сватбена рокля. През 1854 г. Виктория и Алберт позират отново в сватбени одежди, за да възпроизведат сватбата си. Тогава е направена и първата сватбена фотография.

Модата и желанието на булките да приличат на кралицата направили останалото. И сега бялата булчинска рокля е най-честият избор на бъдещите съпруги.

Източник: vanityfair.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе