Tesla разпродава акциите си

Снимка: Tesla

Акциите на Tesla се сринаха за трети пореден ден в петък, след като инвеститорите масово започнаха да ги разпродават, за да осребрят натрупания от началото на годината ръст. Тона зададе самата компания, която в началото на седмицата обяви, че ще продаде ценни книжа за 5 милиарда долара, за да попълни капиталовите си резерви.

След анонса на мениджмънта на Tesla, последва и сериозна разпродажба от страна на Baillie Gifford, втория най-голям акционер в компанията. Инвестиционната компания от Великобритания уточни, че продължава да вярва в успеха на производителя на електромобили, но е била принудена да продаде част от пакета си заради вътрешнофирмени изисквания. В края на декември тя държеше 7.7% от Tesla, а сега контролира едва 4.25%.

YouTube

От октомври насам акциите на компанията от Фримонт поскъпнаха почти девет пъти и я превърнаха в автомобилния производител с най-висока пазарна капитализация в света, доста над тази на Toyota. Заради бума на ценните книжа личното състояние на Илон Мъск, който е основен акционер, надхвърли 100 милиарда долара миналата седмица.

Само преди една година книжата на Tesla не надхвърляха 50 долара парчето. След това обаче те тръгнаха устремно нагоре и в края на този август достигнаха 442 долара. При затварянето на търговията този петък цената им бе 384.29 долара.

Източник: automedia.investor.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе