Кубратски танцьори с отличия от фолклорна среща в град Китен

Пожънали успех младите танцьори от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат, както и чудесните танцьори от Фолклорна формация „Пагане“ с ръководител Гинка Панчева, се завърнаха от участието си на четвъртата национална среща „Китен и приятели“, която се проведе в красивия курортен град на община Приморско. Това съобщават от общинската информационна служба в Кубрат.

YouTube

Четвъртата националната фолклорна среща бе посветена на 135-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Срещата бе организира от кметство Китен и сдружение „Атлиманска огърлица“, под патронажа на Николай Марков – кмет на град Китен. В срещата се включиха над 80 индивидуални участници и над 60 състава, сред които бяха и представителите от Кубрат. По време на първото си участие в Китен представителите от лудогорския град направиха силно първо впечатление на публиката от местни жители и гости на четвъртия най-малък град в страната. Танцовият състав към читалището се представи отлично с танците „Лазарки“ и „Влашко настроение“, а фолклорната формация представи танците „Шумадия“ и „Пиринска четворка“.

След бурните овации на публиката участниците от родния град на Лили Иванова бяха наградени с най-големите отличия – два златни трофея и благодарствени дипломи за участие, които бяха връчени лично от странджанската народна певица Златка Ставрева. Известната певица не спести думи на признателност към кубратчани и по-специално към художественият ръководител и хореограф Гинка Панчева. „Благодарим на кубратчани, които показаха какви трябва да са и духът, и магията на българския танц, представени особено по толкова блестящ начин“, сподели в своето обръщение Златка Ставрева. От своя страна кубратският ръководител благодари за любезното домакинство, а също и за високата оценка на публиката и организаторите.

След участието си съставите от Кубрат имаха възможността да разгледат местните забележителности, сред които бяха живописните красоти край бреговете на Китен, тракийското скално светилище Беглик Таш в полите Странджа планина и местните забележителности край созополското село Равадиново. След пристигането си в град Кубрат, от името на всички танцьори, Гинка Панчева благодари за любезното съдействие на кмета на Община Кубрат Алкин Неби, който осигури безплатен транспорт за всички участници. В отсъствието на кмета благодарностите прие лично неговата съпруга Семра Неби. И както подобава традицията начинанието бе открито с пъстро хоро и завърши с такова пред сградата на общинската администрация в Кубрат. Всички се разделиха с много прегръдки, усмивки и планове за бъдещи творчески задачи и начинания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе