Помощ, пада ми косата! Как да се справя?

Снимка: Dean Drobot / Shutterstock.com

Когато по четката за коса започнат да остават все повече косми или пък темето започне все по-ясно да се очертава изпод оредяващата коса, всеки от нас изпитва притеснение и тревога. Защо пада? Ще оплешивея ли? Как ли ще изглеждам? Как това ще се отрази на самочувствието ми? Въпросът с косата е наистина деликатен, но за щастие живеем във времена, когато има най-различни решения против косопад и оплешивяване. Кое от тях ще е най-подходящото за вашия конкретен случай, зависи от състоянието на косата ви и причините за загубата на коса.

Смяна на сезоните

Той е най-лекия вид косопад и се случва през пролетта и есента. Обикновено отшумява от само себе си за 2-3 месеца, но можете да засилите  своя растеж на косата през този период като приемате хранително добавки за коса с цинк и биотин или просто правите редовни масажи на скалпа за подобряване на кръвообращението и стимулиране на растежа на косъма.

YouTube

Хормонални промени

Той засяга предимно жените, макар че има случаи на хормонални смущения и при мъжете. Обикновено се наблюдава при жени с обилна менструация и наскоро родили жени. В тези случаи можете да помогнете на растежа на косата като добавите към грижата за коса различни ампули, серуми и терапии.

Лош хранителен режим

Ако дълго време не давате на тялото си необходимите хранителни вещества, това ще се отрази и на растежа на косата ви. Стремете се да се храните балансирано, с много зеленолистни, риба и ядки, за да не губите коса. Чудесно би било, ако успеете да спрете и цигарите, те много вредят на кръвоснабдяването на скалпа, а всъщност от това зависи растежът на здрава коса.

Наследствено оплешивяване

Ако в семейството ви има случаи на плешивост, вероятността да се случи и на вас е доста висока. В такива случаи, ако загубата на коса е драстична и това вреди на самочувствието ви, можете да прибегнете до трансплантация на коса.

Процедурата по трансплантиране в наши дни е изключително добре развита и резултатите са впечатляващи.

Принципът на трансплантиране е следният: от задната част на главата, където рядко има загуба на коса, се взимат снопчета косъмчета заедно с коренчетата и се „засаждат“ на тези места на главата, на които има плешиви зони.

Благодарение на тази трансплантация косъмчетата се захващат на новото място и започват да растат по обичайния начин.

Процедурата не е болезнена и резултатите от трансплантирането са наистина много добри.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе