Жители на Севар посетиха Аязмото край дуловското село Руйно

Жители на кубратското село Севар посетиха местността Аязмото край дуловското село Руйно – съобщават от пресцентъра на Община Кубрат. Поводът на посещението бе традиционният курбан, който се прави всяка година за здраве, а също и срещите с алианските общности от този край, които по традиция се спазват от незапомнени времена. Спонсори на това посещение бяха народният представител и заместник-председател на ДПС Ахмед Ахмедов, кметът на Кубрат Алкин Неби и кмета на Севар Леман Сюлейманова.

„Заедно с възрастните хора от село Севар решихме да посетим това свещено място и да уважим традициите на местните хора и разбира се да почетем обичаите на предците“, сподели кметицата на селото.

От своя страна кметът Неби поздрави лично пенсионерите от Севар, като и им предаде и сърдечните поздрави от зам.-прдседателят на партията Ахмед Ахмедов. Аязмото е известно със славата си на култов център на три различни религии от 3000 години насам. Мястото е почитано еднакво от алиани, сунити и християни. Легендата разказва, че тук е крачил Демир Баба -”Железният баща“ и че от стъпката му върху скалата рукнал извор. Хората вярвали, че природата тук е лечебна, а скалните манастири, сътворени отпреди 15 века, били заредени с божествена енергия. От своя страна жителите на Севар благодариха за проявеното уважение и добрия жест на внимание към тях.

YouTube

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе