На 1 октомври празнуват музикантите, пенсионерите и вегетарианците

От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите – 1 октомври е празник за мнозина. Освен всичко това първият ден на октомври е още и Световен ден за борба с хепатита.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 г. с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската им организация.

YouTube

Световният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. 1 октомври е и българският ден на поезията.

1 октомври е още Международен ден на възрастните хора. 

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

В България първи октомври е празник на Академията на Министерство на вътрешните работи (МВР) – Обявен с Решение на 39-ото Народно събрание от 14 юни 2002 г.

Днес празник имат и застрахователите. Денят е обявен е за професионален празник през февруари 1996 г. с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи.

Професионален празник в първия ден на октомври имат и зенитно-ракетните войски. Той се отбелязва от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе