Ученици от Кубрат и самодейци от Медовене празнуваха Димитровден

Светлият празник Димитровден отпразнува подобаващо днес училищният клуб „Традиции и наследство на моя роден край“ към ОУ „Христо Смирненски“ в град Кубрат с ръководител Иваничка Георгиева. Празникът е един от най-тачените в народната традиция, като се свързва с представата за начало на зимата – съобщават от пресслужбата на Община Кубрат.

YouTube

Димитровден е сред най-почитаните дни в годината и заради многото именици. В момента това е третото по популярност мъжко име в България (след Георги и Иван). Дейно участие в пресъздаването на празника взеха възпитаници от VI-ти и VII-ми клас от училищната институция в лудогорския град. Традициите на този ден, 26-ти октомври, пресъздадоха, както ученици, така и самодейци от общинското народно читалище в село Медовене „Христо Ботев – 1927“. Училището и клуба имат тясно сътрудничество със самодейците от село Медовене и винаги общите им изяви предизвикват голям интерес. Учениците: Веси, Йоанис, Соня, Емре, Мирослав, Георги, Гизем, Гюлджан, Месут, Ивайло и др. разказаха за обичаите, преданията и символите на този празник – Димитровден, изпълниха и народната песен „Пустоно лудо и младо“.

От своя страна самодейците от Медовене, начело с председателя на читалището Руска Тодорова, поздравиха гостите за това, че са се подготвили повече от чудесно и ги нагостиха с домашни гозби и сладки вкусотии. „Целта на нашия клуб е да популяризира богатата ни култура и историческо наследство на родния край, чрез опознаване и емоционалното преживяване на нашите обичаи, свързани с корените и идентичността ни. Целта ни е да провокираме интересът на учениците към историята, обичаите и културата, също така чрез краеведска дейност да запознаваме учениците с културните институции, с местното население и обществените организации“, сподели преподавателката Иваничка Георгиева.

Поредната задача пред училищния клуб е подготовката и откриването на училищния историко-етнографски музей в Кубрат, който при добри обстоятелства ще бъде открит с голямо тържество и разбира се с много културни изяви и изненади. Свети Димитър се приема за закрилник на строителите. Празнуват също архитектите, проектантите, строителните инженери и всички ангажирани в сферата на строителството. По повод празника поздравления към имениците и жителите на общината отправи общинският кмет Алкин Неби.

„Приемете моите сърдечни поздрави по случай големия християнски празник – Димитровден! Пожелавам на всички именици крепко здраве, късмет, просперитет и благоденствие!.. Удоволствие е да поздравя всички строители, проектанти, архитекти, строителни инженери и работещите в сферата на строителството в община Кубрат, и да отправя искрени пожелания за здраве, предприемчивост, ползотворен труд, много реализирани идеи.“, казва в свое обръщение кметът Алкин Неби.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе