5 съвета за безопасно шофиране в зимни условия

Зимните месеци са предизвикателство за голяма част от шофьорите. Има основни правила, които всеки трябва да спазва с цел безопасно шофиране при зимни условия. Ето някои от тях:

  • Бъдете подготвени

Бъдете сигурни, че сте проверили прогнозата за времето във вашия район, както и пътния трафик и евентуални промени в движението. Дръжте телефона си зареден, за да може при нужда да позвъните на някого.

YouTube

  • Използвайте главни пътища

Карайте по основни пътни артерии възможно най-много. Избягвайте второкласни пътища, тъй като там настилката не е толкова добра. Имайте предвид, че дори и на главните пътища може да бъде заледено.

  • В никакъв случай не заливайте предното стъкло с гореща вода

По този начин то може да не издържи и да се напука. Експерти съветват първо да запалите кола и след това при нужда да използвате течност за чистачки. Ако се наложи да използвате вода тя задължително трябва да бъде студена. Именно студената вода ще замръзне по-трудно от топлата.

  • Проверете гумите

Студеното време може да причини спадане на налягането във вашите гуми, което може да бъде много опасно. Преди път задължително ги проверете и напомпете при нужда. Не тръгвайте на път с летни гуми.

  • Загрейте колата предварително

Оставете колата запалена известно време преди да потеглите. По този начин двигателят ще загрее и ако стъклата са замръзнали ще се размразят. Не забравяйте да почистите и страничните огледала преди тръгване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе