След съдебно решение: Цените на тока и парното от април 2017г. са незаконни

Цените на топлинната и електрическата енергия са незаконни. Това стана ясно след решение на Върховния административен съд, който уважи протест на Върховна административна прокуратура (ВАП).

На 27 април 2017 г. прокуратурата протестира пред административния съд в София решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се изменят с повече от 25%, считано от април 2017 г, пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия.

YouTube

Аргументите на прокуратурата са, че КЕВР няма необходимата компетентност да издаде това решение. Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

На 8 ноември 2018 г. с решение на Административен съд – София град първоначалният протест на ВАП е отхвърлен. Следва подаване на касационен протест. С решение от 8 декември тази година Върховният административен съд е уважил доводите на Върховната административна прокуратура и решението на КЕВР е отменено.

Решението на съда е окончателно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе