Звезден дъжд ще се изсипе от небето тази нощ

Звезден дъжд ще се изсипе от небето тази нощ, съобщават от НАСА. Звездопадът е под името „Джеминиди“, а тази нощ е пикът н метеоритния дъжд. Ако метеорологичните условия са добри и с просто око ще можем да наблюдаваме зрелищен спектакъл от около 100 падащи звезди на час. Не е необходимо специално оборудване за наблюдение на метеорите – ясно небе и топло облекло са достатъчни. Както и тъмно място, за да се видят и по-бледите метеори.

„Джеминидите“ са широко познати като най-добрият годишен метеорен поток, а най-добрите нощи за гледане са на 13 и 14 декември.

YouTube

Заради произхода си Джеминидите са считани за необичаен метеорен поток. За разлика от останалите звездни дъждове, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите е скалист астероид с характерна за комета орбита, известен като Фаетон 3200.

По-бавното движение на метеорния поток също допринася за впечатляващия му спектакъл. За разлика от Персеидите и Леонидите, които приближават Земята съответно със 133 200 и 162 000 мили в час (1 миля – 1609 метра), Джеминидите се движат със скорост от едва 79 200 мили в час.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе