Започна ваксинацията срещу COVID-19 в Разградска област

Областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов присъстваха на старта на имунизационната кампания против COVID-19 в Разградско. Началото на ваксинацията бе дадено в специално подготвен в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ имунизационен кабинет. Два екипа, сформирани от персонала на разградската болница, днес и утре ще ваксинират 130 здравни работници от първа линия. Първи през имунизационния кабинет премина д-р Мишел Озиолор. Ваксинираха се също директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева и директорът на РЗОК д-р Камелия Станева.   

YouTube

Областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че началото на ваксинацията поставя символично начало на завръщането към нормалния живот в областта и страната. „Благодаря на медиците за себеотрицанието и всеотдайността в трудните месеци на пандемията. Благодаря и на хората в областта, че бяха отговорни и сплотени“, каза той. Областният управител добави, че противоепидемичните мерки дават резултат, защото намаляват случаите на COVID-19 и броят на хоспитализираните. В отговор на журналистически въпрос Хюсмен заяви, че също ще се имунизира. „Тъй като преболедувах COVID-19, все още имам високо ниво на антитела. Ще се ваксинирам, когато отслабне придобития естествен имунитет“, обясни областният управител.

Директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева обяви, че се очаква в края на януари в областта да бъде доставена голяма партида ваксини, с които имунизационната кампания значително ще разшири своя обхват. Тя уточни, че досега желание да се ваксинират са изявили 520 здравни работници от региона.

Първите ваксини срещу COVID-19 за 130 медици от първа линия пристигнаха в Разград под полицейски ескорт на 27 декември 2020 г. Те бяха съхранявани под охрана в хладилник в сградата на РЗИ – Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе