Започва най-голямото обновяване на Wi-Fi за последните 20 години

Wi-Fi съвсем наскоро ще започне да предлага много повече, понеже тази година редица смартфони, лаптопи, телевизори, маршрутизатори и други компютърни устройства ще получат поддръжката на новия стандарт за безжична връзка Wi-Fi 6E.

Специалистите започнаха да правят сравнения, че този процес ще прилича все едно от второстепенно шосе да се прехвърлиш на магистрала с осем платна. Това е най-голямото обновяване на Wi-Fi за последните 20 години, благодарение на което връзката с интернет ще стане много по-надеждна и по-бърза.

YouTube

Алиансът Wi-Fi Alliance, който разработва стандартите за безжичните Wi-Fi мрежи, вече започна сертификацията на първата вълна устройства с поддръжката на Wi-Fi 6E. Според данните на аналитичната компания IDC, смартфоните, компютрите и лаптопите с поддръжката на новия стандарт масово ще излязат през първите месеци на тази година, а телевизорите и устройствата за виртуална реалност – през лятото.

Очаква се много от тези устройства да бъдат анонсирани още следващата седмица в рамките на събитието CES 2021. Да напомним че Samsung планира да представи своите флагмански смартфони от фамилията Galaxy S21, които със сигурност ще поддържат Wi-Fi 6E. И тъй като новата SoC Snapdragon 888 вече поддържа този стандарт, то Wi-Fi 6E ще се появи в повечето Android флагмани от тази година.

Сега съществуващите Wi-Fi работят в два честотни диапазона – 2,4 GHz и 5 GHz. В новия стандарт Wi-Fi 6E е добавен трети честотен диапазон – 6 GHz. Това дава възможност за четворно увеличаване на честотната лента, с което скоростта на безжичната връзка рязко ще нарасне, а вероятността от претоварване на каналите и недостига на честотен спектър съществено ще се намали.

Източник: Kaldata

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе