Колкото боклук изхвърляме, толкова такса смет ще плащаме

Снимка: Община Разград

Тази година е възможно преминаването към нов механизъм на остойностяване на такса смет. Планира се това дасе случва според количеството изхвърлен боклук от едно домакинство. Целта е да има повече справедливост при заплащане на такса смет.

За целта от Министерството на финансите пишат специална наредба за критериите, които може да използват общините за определяне на такса смет. Това каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. Наредбата трябва да бъде готова до март и да бъде пусната за обществено обсъждане.

YouTube

От януари 2022 година се очаква водещата основа за изчисляване на такса смет да бъде количеството, като всяка община ще избира начина за отчитане на това количество. Оттогава отпада данъчната оценка като основа за отчитане на такса смет.

Гражданите и бизнесът плащат такса смет за три отделни услуги – събиране и транспортиране на битови отпадъци до инсталации за тяхното третиране, за самото третиране на боклука и за поддържане на чистотата на обществените места.

Информация за броя на хората в имотите в страната ще бъде получена от преброяването на населението, което ще бъде направено през настоящата година. Количеството изхвърляни отпадъци може да се определи по два начина – като хората бъдат задължени да хвърлят боклука си в определени, продавани от общината торби, като ще има минимално количество торби, което всяко домакинство трябва да купи, или за всеки имот бъде определено колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират.

За поддържане на чистотата на обществените места такса смет може да се определи на база брой живеещи в имота или застроена и незастроена площ на имота.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе