Затлачено корито на река Бели Лом носи риск за питейната вода

Затлаченото корито на река Бели Лом в района на село Дряновец носи риск за питейната вода в Разград и околните населени места. Това алармира на среща с областния управител Гюнай Хюсмен общественикът Мариян Цанев. Двамата отидоха на място, за да се запознае Областният управител със същността на проблема.

YouTube

Огледът показа, че наистина коритото е обрасло с храсти и дървета, а на някои участъци са се образували прагове, които забавят течението на реката. „По тази причина утайките, съдържащи се във водите от пречиствателните станции, се наслояват на дъното. Има също утаяване на различни химикали, а протичат и гнилостни процеси“, обясни Цанев. Според него на това се дължат лошите миризми в района на Дряновец.

Големият проблем обаче е, че замърсяванията се просмукват в подпочвените води, а в района има няколко кладенеца, от които се подава питейна вода в Разград и околните населени места. Цанев смята, че има реален риск да се стигне  до замърсяването й, което би било опасно за здравето на хората. Областният управител се ангажира да търси решение на проблема.

„Ще направя всичко възможно с осигуряване на държавно финансиране или по някакъв друг начин коритото да бъде разчистено. Когато става дума за здравето на хората държавата не може да стои безучастно“, заяви Хюсмен. Той благодари на Цанев за будната и отговорна  гражданска позиция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе