4 години затвор за шофьор на ТИР, предизвикал ПТП с трима загинали и двама ранени край Разград

Снимка: Facebook

Състав на Окръжен съд Разград, в производство по реда на съкратеното съдебно следствие, призна за виновен подсъдимия Стоян Х. от Шумен и му наложи наказание 6 години „лишаване от свобода“, което редуцира с 1/3 до 4 години. Така определеното наказание подсъдимият ще търпи при първоначален общ режим.

Тежка катастрофа с камион и кола до разклона за Самуил

YouTube

Мъжът бе признат за виновен в това, че на 18.12.2018 г. на главния път Разград – Шумен, близо до разклона за с. Самуил, при управление на МПС – седлови влекач „Мерцедес Актрос“ с прикачено към него полуремарке, е нарушил правилата за движение по пътищата като предизвикал пътнотранспортно произшествие с лек автомобил „Мазда Кседос“ с разградска регистрация, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на 3 лица – Е.З.С. от с. Ловско, С.Х.А. от с. Гороцвет и А.М.А. от гр. Попово, тежка телесна повреда на С.З.С. от с. Ловско и средна телесна повреда на Ф.А.Х. от гр. Лозница.

Двама загинали и един в болница след катастрофата снощи (СНИМКИ)

Инцидентът се случил около 23 часа. Стоян Х. шофирал товарната автокомпозиция от Истанбул за Русе. Метеорологичната обстановка се влошила, започнал снеговалеж, пътят се заснежил и заледил. На около 30 м. преди кръстовището за с. Самуил камионът навлязъл в ляв завой с възходящ напречен и надлежен наклон. Влекачът се занесъл странично наляво и препречила цялото пътно платно. Шофьорът на насрещно движещата се „Мазда Кседос“ не успял да спре и се блъснал челно във влекача. Вследствие на сблъсъка на място загинали двама от пътниците, а третият – шест дни по-късно. Двама от пътуващите в автомобила получили съответно тежка и средна телесни повреди.

24-годишна и 18-годишно момче са загиналите в катастрофата между ТИР и кола

В съдебната зала 43-годишният мъж призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Изрази и съжаление за случилото се.

Според държавното обвинение шуменецът като водач е бил длъжен да контролира непрекъснато пътното превозно средство, което управлява. Той е нарушил няколко разпоредби на Закона за движение по пътищата. Шофирал е с несъобразена с релефа и атмосферните условия скорост. Не се е  съобразил с условията на намалена видимост заради късния вечерен час и със започналия снеговалеж. Шофирал е с гуми с различно износване на протектора.

4 години затвор и 6 години без книжка за щофьор на камион, убил 3-ма младежи на пътя Разград-Русе край Самуил

Със същата присъда съдът лиши Стоян Х. от право да управлява моторно превозно средство за срок 6 години.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе