Малки тайни за парфюмите

Снимка: depositphotos.com

Влизайки в парфюмерия, ни грабва усещането, че се намираме в друг свят, на някое райско място, където цъфтят цветя, шумолят листа на дървета, пеят птици, а животните живеят в хармония с всичко това. Накъдето и да погледнем – виждаме десетки шишенца – пъстри и блестящи. В първия миг мислим, че всички те са парфюми, но ако ги разгледаме по-обстойно, ще разберем, че сред тях има парфюми, парфюмни води, тоалетни води и одеколони. Възниква въпросът – какво да изберем?

Основните ароматни семейства

YouTube

Три са основните семейства с аромати в състава на парфюмите. Флоралният аромат е любим на жените и романтичните натури. Харесват го и млади момичета, и улегнали дами. Мускусният аромат е сладък, задържа и удължава действието на другите съставки и е истински афродизиак. Дървесното ухание е фаворит в мъжката парфюмерия. Понякога се използва в унисекс продукти, за придаване на неутрално усещане.

Решението за покупка на парфюм в голяма степен зависи от бюджета, с който разполагаме. В каталога на световноизвестния моден бранд Burberry можем да открием голям брой оригинални и качествени предложения от всички парфюмни разновидности, създадени специално за ценителите на елегантността и високата класа.

Най-популярните парфюмни варианти

  • Парфюм (Perfume) – в марковите парфюми 15-40% от съдържанието е чист екстракт. Уханието трае между 5 и 7 часа, а цената обикновено е значително висока. Чистата концентрация на етерични масла калкулира по-висок бюджет. Максимата, че скъпото излиза евтино, тук важи в пълна степен. Само 2-3 капки осигуряват самочувствие за цял ден и след това. Понякога един парфюм от 100 мл може да се ползва цяла година, именно заради концентрирания си състав.
  • Парфюмна вода (Eau de Parfum) – представлява концентрация на аромати с 10-20% парфюмна есенция. Продължителността е 3-5 часа. Тук цената е предимство. Тя е по-ниска от тази на парфюма, а мирисът е същият.
  • Тоалетна вода (Eau de Toilette) – една от масово употребяваните форми за добавяне на стойност към персоналния имидж. Съдържа 5-10% есенция. Трае 3-4 часа. Счита се за най-използваната бюджетна форма аромат, с по-лек и ненатрапчив дъх.
  • Одеколон (Eau de cologne) – концентрация на аромат: от 3 до 5%. Продължителност – 1 до 2 часа. Лекото ухание го прави подходящ за по-често пръскане и най-вече освежаване.

Ароматът се разпространява добре и ухае равномерно и дълготрайно когато се напръска върху място, където се усещат пулсациите на кръвта, например зад ушите, върху китките и сгъвката на лакътя.

Какво означават понятията връхни/ средни/ базови нотки

Връхни нотки: това е първият аромат, който се усеща веднага след напръскването. Трайността му е около 10 мин. За тях обикновено се използват силно летливи аромати – цитрусови и плодови. 

Средни(сърце): усещат се половин – един час след напръскването. Тук фигурират аромати с летливост, но и с дълготрайност. Използват се най-често ухания от флоралния или мускусния вид семейства.

Базови (основна): не се долавят в началото, тъй като активизират интензивността си 2-3 часа след напръскването. За тази част от парфюмния състав най-често се използват ориенталски, дървесни нотки и кожа.

Парфюмите, тоалетните води и одеколоните се пръскат на чиста кожа като финален щрих на визията, след нанасянето на основната козметика и приключване на грима. В този случай ароматите могат да се смесят. Ако изберем за лична грижа лосион или крем без аромат, ще решим проблема. При носене на бели дрехи, по-практично е да се избягва пръскане с оцветени парфюми. Погрешна е теорията, че напръсканото с парфюм място трябва да се разтърка. Това движение променя уханието и може да причини протриване на кожата. Не се парфюмират току-що депилирани места по тялото. Някои консистенции могат да предизвикат проблем, особено на хората, склонни към алергии, а също и при онези, които са лесно податливи на респираторни или очни заболявания.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе