Близо 7 години затвор при строг режим е присъдата за мъж, пребил до смърт родната си майка

Разградският окръжен съд призна за виновен 51-годишния Марин М. за това, че не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие на Районен съд Разград и в условията на опасен рецидив, по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесен побой и средна телесна повреда, причинил смъртта на своята майка.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимия поиска съкратено съдебно следствие.

YouTube

Марин М. живеел с майка в Разград. Често злоупотребявал с алкохол, в резултат на което ставал агресивен към околните. Сред адресатите на агресивните му прояви била и майка му. След поредния акт на агресия на 31 август 2019 г., майка му депозирала молба за закрила по реда на Закона за защита от домашно насилие в Районен съд Разград. На 05.09.2019 г. и на 06.11.2019г. били издадени Съдебна заповед за защита от домашно насилие и Решение по гражданското дело, с които на пострадалата жена били наложени мерки за защита. Съдът задължил Марин да се въздържа от домашно насилие по отношение на родителя му, отстранил го от съвместно обитаване на жилището за срок от 10 месеца, забранил му да приближава жилището на майката, както и местата й за социални контакти и отдих, забранил му да я доближава на разстояние по-малко от 20 метра за срок от 10 месеца.

Въпреки издадената и доведена до знанието му Съдебна заповед за защита, подсъдимият решил да не я изпълни и за пореден път да се саморазправи с майка си.  В изпълнение на намисленото на 08.08.2020 г отишъл в дома на майка си, започнал да я стиска за врата, да я удря по главата, лицето и тялото. В резултат на ударите жената изпаднала в безпомощно състояние. На следващия ден дъщеря й подала сигнал на тел.112, а екип на Спешна помощ я прегледал, но тя отказала да бъде настанена в болнично заведение. Няколко дни по-късно обаче състоянието й се влошило, на 12 август била хоспитализирана в болницата в Разград, а на 17 август починала от множеството тежки увреждания, получени вследствие на нанесения й побой.

За първото извършено престъпление – нарушената на 08.08.2020 г. Заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд Разград, Разградският окръжен съд наложи на Марин М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, което редуцира с 1/3 до една година и четири месеца.

За второто обвинение, че в условията на опасен рецидив, на 17.08.2020 г. причинил по непредпазливост смъртта на майка си, вследствие на нанесени на 08.08.2020 г. средни телесни повреди, съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години, което намали с 1/3 до 6 години и 8 месеца, което да изтърпи при първоначален строг режим.

От двете наказания съдебният състав наложи на подсъдимия най-тежкото.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе