Областният управител представи отчета за мандата си

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен представи отчета за изтичащия си мандат на пресконференция. В печатното издание, в синтезиран вид, в 90 страници, са изброени осъществените инициативи и дейности, които са с най-голяма обществена значимост. Брошурата предлага и богат снимков материал. Тя е отпечатана в „Полиграф Разград“ . „Платил съм за тиража от 4000 броя с лични средства, тъй като вярвам, че бюджетът на администрацията трябва да бъде изразходван разумно“, обяви Хюсмен. Той подчерта, че изданието ще бъде разпространено навсякъде в региона, защото областният управител и екипът му са длъжни да се отчетат пред хората и институциите за работата, която са свършили. В брошурата са намерили място едва около една трета от всички начинания и инициативи, осъществени през мандата, уточни областният управител. „В администрацията се пазят отчетите на някои от колегите преди мен. Единият е 10, а другият – около 20 страници. Това само по себе си говори достатъчно“, заяви той. Областният управител очерта кои са били най-значимите и знакови проекти, реализирани през изминалите четири години. Хюсмен припомни, че в пътна инфраструктура са инвестирани близо 100 милиона лв, а реновираните участъци са Разград – Търговище, Подайва – Самуил, Исперих – Пристое, Кубрат – Тутракан, Кубрат –  Разград и др. „С постановления на МС на няколко пъти бе осигурено финансиране за  рехабилитация на уличната мрежа не само в градовете, но и в малки населени места“, подчерта областният управител. Санирани са над 40 жилищни блока, които вече имат не само по-добра визия, но и спестяват на гражданите разходи за отопление. „Ремонтирани бяха почти всички детски градини и училища в областта“, добави той. Според него от решаващо значение е била  подкрепата, оказана от премиера Бойко Борисов. „Благодаря му от все сърце, че помогна толкова много проекти да бъдат реализирани в нашата област“, каза той.

Гюнай Хюсмен обърна особено внимание на реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ в центъра на Разград. „Успяхме да стигнем до този проект след 3 години упорит труд“, уточни той. Хюсмен благодари и на Турската държавна агенция за координация и сътрудничество /ТИКА/ за финансовата подкрепа, благодарение на която също са реализирани проекти с голяма обществена значимост. Това са цялостната подмяна на дограмата в сградата на НЧ „Развитие 1869“ в Разград и довършването на православния храм „Свети цар Борис Михаил Покръстител“. „С ТИКА сме постигнали договорка да осигурят средства за пълно саниране на сградите на разградския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. След това те ще вложат сериозен финансов ресурс в така нареченото Йонуз баба тюрбе край с. Малко Йонково, което ще го превърне в атрактивно място за религиозен туризъм“, каза Хюсмен

YouTube

  Областният управител обяви, че изминалите четири години не са били достатъчно време, за да бъдат довършени всички започнати проекти. Така например за да бъде приключена реставрацията на джамията „Ибрахим паша“ са необходими още 1 250 000 лв. Трябва да бъде осигурено финансиране и за възстановяване сградата на ДНА в Разград. Хюсмен изрази надежда, че неговият приемник ще доведе тези проекти до успешен край и ще инициира още много нови начинания.

Хюсмен обобщи, че през мандата, той и екипът му са работили в пълен синхрон с местната власт и с държавните институции. Благодарение на това в региона са били предприети и реализирани адекватни и успешни мерки в условията на пандемия. „Показателно е, че областта последна влезе в червената зона за разпространение на заразата, а излезе първа“, изтъкна той. В заключение областният управител благодари но своите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и на главния секретар на администрацията Михаил Тодоров за перфектната работа. Специални благодарности областният управител отправи към медиите заради коректността, обективността и градивната критика на допуснатите пропуски и грешки. От името на журналистическата гилдия сърдечни благодарности за добрата съвместна работи изрази Георги Тодоров. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе