Въвеждат нови екостикери за автомобилите до 3,5 тона от 12 юли 2021 г., вижте от какво зависи

След 12 юли 2021 г. ще се поставят екостикери на моторните превозни средства / МПС / до 3,5 тона. Камионите няма да попаднат в тази категория. Колите с газови уредби ще се проверяват за замърсяване в режим на работа на съответния газ. Стикерите ще се сменят всяка година. Зоните, в които няма да се допускат замърсяващи автомобили, ще се определят от кметовете – съобщават от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Стикерите ще показват нивата на замърсяване от всеки автомобил. Ако возилото не попада в нито една от общо петте категории, може да бъде спряно от движение или да не бъде допускано в определени зони

Най-високата, пета група, ще включва електрически хибридни коли, които не замърсяват околната среда. Останалите автомобили ще бъдат групирани от „Първа“ до „Четвърта“ в зависимост от датата на първа регистрация, екологичната норма определена от завода – производител и конкретните измервания, които ще се направят в момента на техническия преглед. Когато автомобилът влиза в тези граници, му се позволява да се движи. Когато автомобилът не влиза в нито една от определените групи, това означава, че е технически неизправен и не следва да бъде пуснат в движение. Дава се срок за отстраняване на повредите и после се явява на нов технически преглед.

След 12 юли 2021 г. данните от измерването на изхвърляните газове ще се правят в пунктовете за годишен технически преглед. От 12 януари 2022 г. автомобилната администрация ще има директен достъп до тази информация и ще може да я следи в реално време. В самите стикери ще има вграден чип с цялата информация от прегледа и нивата на замърсяване. Така на централно ниво ще се взима решение коя кола може да мине през преглед.

Екологичните норми се определят за нуждите на големите общини, където традиционно се регистрират високи нива на замърсяване на въздуха. В тази връзка по преценка на кметовете на общините ще могат да бъдат въвеждани периоди или дни за забрана на влизане на замърсяващи автомобили в определени зони.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе