Старши учител по история в Профилирана гимназия „Васил Левски“-Исперих: За Левски и неговите завети

– Кой е за Вас Левски?

– За мен Левски е символ на решителността, смелостта, борбеността и пожертвователността. Силният характер, будният ум, несломимият дух и неизмеримата му смелост са го направили безсмъртен.

YouTube

Като създател на единствената изцяло българска революционна организация – БРЦК – Левски е символ не само на стремежите на българите за свобода, но и за единение, и независимост. Освен създаването на мрежата от революционни комитети из цялата страна, според мен, най-важното му дело е наследството, което той ни е оставил – думите, познати като негов завет: „Свята и чиста република“. Дяконът не просто е искал да има независима българска държава, но е искал да има свобода за всички „…българи, турци, евреи и пр. Ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение“. Да не забравяме и думите му: „ Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили“.

Чрез своя идеал за свобода и независимост Апостолът ни показа пътя, по който да вървим. Днес, в началото на 21-ви век, България е направила своя свободен цивилизован избор да бъде част от демократичното европейско семейство. Поклон пред делото на Васил Левски!

– Кои за Вас са най-ценните му завети?

– Историята на живота му е много вдъхновяваща, защото Васил Иванов Кунчев е пример как всеки един от нас може да бъде Левски. Израснал в семейство, неразличаващо се от другите български, той е постигнал нещо велико и забележително и е заслужил прозвището му да бъде записано в историята така, че 148 години след смъртта му есета, посветени на него, да се пишат в училищата, защото Васил Левски служи за пример на всички нас – малки и големи, млади и възрастни, мъже и жени. Той е национален герой. И когато на 19 февруари ние си припомняме неговата саможертва, неговия принос към България, ние се сплотяваме, изпълвайки се с гордост и национално самочувствие, а заедно с тези чувства – и с надежда, повлияна от патриотизма, за по-добро бъдеще. Сегашните проблеми и трудности, които ни тревожат в съвремието, са по-различни от тези, които са били срещани от Левски. Но, въпреки различията на времената и изминалия век и половина, заветът на Васил Иванов Кунчев и личният му пример за непреклонност и свободолюбивост са оцелели.

За Левски и за неговите завети разговаряхме с Нурджихан Сали, старши учител по история в Профилирана гимназия "Васил…

Posted by Профилирана гимназия "Васил Левски" гр. Исперих on Wednesday, February 17, 2021

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе