Валдас Дамбраускас: Шампионатът не се печели само в директните мачове

„Не следя ситуацията и информациите за ЦСКА. С най-голямото ми уважение аз съм футболен треньор на Лудогорец и не обичам спекулациите. Смятам, че мениджмънта на ЦСКА ще се справи по най-добрия начин. Аз съм тук да работя за Лудогорец и да направя всичко, за да расте клуба“, каза треньорът на „орлите“ Валдас Дамбраускас. 

„Ако трябва да съм честен не бих казал, че следващите 10 дни са най-важните за нас. Имаме още 14 мача до края. Шампионатите се печелят не само в директните мачове с преките конкуренти, а и в мачовете с всички останали отбори. Подобряваме атмосферата в лагера, връзките между играчите и треньорите. Най-хубавото нещо е, че го подобряваме. Скоро ще играем по начина, по който искаме“, каза треньорът на шампионите.

„Локомотив е доста организиран отбор. Това го виждат всички. Опитват да се подсигурят с ранен гол още от самото начало. Това показва колко труден ще е мачът за нас. Харесваме такива предизвикателства. Играем по начин, по който искаме ние да контролираме мача, да играем в последната третина и да пресираме близо до противниковата врата. Имаме нужда да се подготвим за техните силни страни – статични положения и контраатаки. Подобряваме нещата с всяка тренировка. Сега подобряваме нещата, които не се получиха чак толкова добре в мача с Етър. Това е всяка стъпка, с която се опитваме да достигнем ниво, в което да играем все по-бързо и по-бързо. Това става с разбирателство между играчите и получаване на автоматизъм от всички. Шансовете да вкараме гол срещу Локомотив няма да са толкова много, колкото срещу Етър, но е важно да използваме всички възможности, които имаме“, допълни още Дамбраускас.

„Уча се всеки ден. Не само от мачовете, които гледам, а и от играчите, които имам и тренировките, които правим. Уча се от това как играчите отговарят физически и ментално в тренировките. Доста от отборите играят физически, всички са организирани. Организираната защита е използвана в българския футбол. Трябва да вземем внимание терените, на които ще играем и времето, което ще бъде в тези мачове. Имайки предвид утрешния мач те са отбор със стил и селекция, която подхожда на Локомотив. Треньорът показва, че знае какво иска и отборът го изпълнява. Лудогорец играе по-различно. Опитваме се да държим топката, да водим мача. Другите отбори са организирани в защита и ще се опитват да играят на контраатака и да използват статичните положения. Нашата задача е да неутрализираме техните силни страни, защото винаги, когато подценим противник ще бъдем наказани“, каза още Дамбраускас.

Треньорът говори и за адаптацията си в България. „Адаптацията е лесната част, защото в клуба са се погрижили във всичко. За всеки треньор е мечта да работи в такива условия. Хората около мен са професионалисти, но аз прекарвам изключително много време на базата и това е огромно удоволствие и се наслаждавам на най-добрите условия“, допълни още литовецът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе