Гърция и Великобритания – първите държави с ваксинационни паспорти

„Зелен сертификат” ще бъде въведен до три месеца в Европейския съюз за хората, които не пренасят COVID-19, независимо дали са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR тест. Това решиха вчера късно вечерта лидерите на 27-те страни членки.

Тези удостоверения трябва да съдържат името и датата на раждане на гражданина. По избор може да се въведе пол и личен номер или ЕГН. Трябва да бъде въведен видът на ваксинацията, както и институцията, която е издала сертификата, както и неговата валидност.

Най-настоятелна на ваксинационни паспорти бе Гърция. В южната ни съседка се обсъжда и въвеждането на две „писти” за туристите. Тези, които притежават този сертификат, ще преминават през едната без проблем. През другият коридор ще продължи тестването и задължителното наличие на QR-код.

Великобритания също поиска подобна мярка, макар че вече не е в Общността. Въвеждането на COVID паспорти ще е факт, след като над 500 хиляди британци са направили резервации за почивки в чужбина. 200 хиляди англичани пък се обявиха срещу въвеждането на подобни паспорти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе