Въпреки пандемията Кубратско посрещна подобаващо Баба Марта (СНИМКИ)

Над 400 мартеници изработиха читалищните работници и самодейци при НЧ „Стефан Караджа-1928“ в село Бисерци. За инициативата разказа кметът Алиш Арифов – съобщават от Общинската информационна служба.

Ръчно изработените червено-бели символи на здравето, плодородието и силата бяха раздавани на всички домакинства в селото на борците – Бисерци. За тази задача се погрижиха не една, а цели три баби, предрешени като добрата стара Баба Марта. Кметът на селото отправи благодарности към хората, превърнали този ден в един прекрасен и топъл двоен празник, защото днес е и ден на самодееца. С много усмивки и бодро настроение малки и големи посрещнаха празника и в село Медовене. Баба Марта раздаде мартенички и пожела на всички деца в селото да са най-вече живи и здрави, да са бели и червени. За празника и традицията разказа председателят на читалище „Христо Ботев-1927“ в село Медовене Руска Тодорова. Тя благодари на читалищните и библиотечни работници за помощта и съдействието по време на подготовката за обичаният от всички народен празник.

YouTube

С над 150 ръчно изработени мартеници се похвалиха и от кубратското село Каменово. Те бяха изработени от читалищните работници към НЧ „Напредък“ със секретар Петя Неделчева. Красивите мартеници бяха раздадени на жителите на селото, а по повод празника бе представен и изложбен кът във фоайето на културната институция. По традиция празникът в Каменово се отбелязва много по-пищно, но поради ситуацията с разпространението на коронавируса, то много от мероприятията бяха отменени – факт, който бе потвърден и от всички други организатори на празника в общината. Над 20 малчугани от детската градина в Беловец – база към ДГ „Щастливо детство“ в град Кубрат, посрещнаха Баба Марта днес. Благата и засмяна, но и понякога своенравна старица, бе посрещната с много аплодисменти и радостни песнички. На всички деца Баба Марта пожела да са румени и засмени, а за награда ги дари с красиви мартенички.

Поздравления за празника към жителите на най-голямото село в общината отправи кметицата Гюлнур Мустафова, която лично поздрави и хората от местния клуб „Доверие“ с председател Миннет Яхова. Мартеници сред жителите на Беловец бяха раздавани и от самодейците на Народно читалище „Светило-1926“. С много добро настроение бе посрещнат празника и в кубратското село Божурово. В центъра на селото жителите на Божурово вече се радват на празнична първомартенска украса. С бял и червен цвят „разцъфнаха“ няколко дървета, а до тях кротко „плуват“ и изкуствени лебеди, лично изработени от кмета на Божурово Юджел Алимов.

Селото с най-много гнезда в Североизточна България с нетърпение очаква и първите предвестници на пролетта – белите щъркели, с което Божурово стана известно през последните години в цялата страна. Въпреки сложната ситуация с COVID-19 и тази година празникът беше отбелязан подобаващо в цялата община. По-скромен от обичайното, но винаги тачен и обичан от сърце, както от малки, така и от големи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе