Кубрат отбеляза 143 години от Освобождението на България

Кубрат отбеляза 143 години от Освобождението на България – съобщават от общинската информационна служба в лудогорския град.

В центъра на града се събраха множество от деца, ученици, служители на общинската администрация, местни общественици и граждани. Сред присъстващите бяха също председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете на общината, както и ръководители на отдели към администрацията на кмета Алкин Неби. Церемонията в града започна с издигането на националния флаг на републиката. Трибагреникът издигна шестокласничката от СУ „Христо Ботев“ в Кубрат Мариела Маринова.

YouTube

„На този ден българите заставаме, като един – горди от завета на дедите ни, горди от епопеите на Шипка и Априлското въстание. Горди от подвига на Съединението и от акта на Независимостта. Днес се прекланяме пред делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за свобода и национална независимост“, каза в словото си зам.-кметът Мирослав Йорданов.

По повод Националният празник на страната млади певци и десетки танцьори към читалището в Кубрат представиха празнична програма с народни песни и танци. След поздравителния концерт местната общественост се преклони пред паметника на Апостола Васил Левски в знак на уважение и почит към всички национални герои и борци за Свобода и Независимост. Венци и цветя бяха поднесени от Община Кубрат, от учебните заведения в града, от учреждения и ведомства.

Венци бяха поднесени и от политическите представителства на партиите ГЕРБ, БСП, ДПС, „Демократична България“, както и от Сдружението с нестопанска цел (СНЦ) „Потомци на Дуло“ от град Кубрат. След церемонията цветя бяха поднесени от граждани, местни общественици и политически фигури. Празнично поздравление бе отправено и от кубратския градоначалник Алкин Неби. Ето какво се казва в обръщението на общинския кмет:

„Преди 143 години на Трети март България възкръсна за нов живот, със сбъднатата Свобода и възвърнатото достойнство. Дълбок поклон пред подвига на хилядите мъже и жени, посветили живота си в името на това България да бъде свободна, обединена, независима и европейска държава! На днешния ден отдаваме своята почит на миналото, но и осъзнаваме отговорностите за настоящето и бъдещето на България. Дължим го на нашите деца, които трябва да намерят своето достойно място в европейското семейство. Честит Национален празник!“, казва в обръщението си кметът Алкин Неби.

Днешният празник ще бъде белязан и с вечерна заря от 20.00 часа на площад „Възраждане“ в град Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе