Румъния не изисква PCR тест за транзитно преминаващите с лично превозно средство

Транзитно преминаващите през територията на Румъния граждани, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, включително България, с лично превозно средство, са освободени от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест.

Това ни информира Министерството на външните работи на Румъния във връзка с въведените на 6 март 2021 г. нови ограничителни мерки при влизане на български граждани, вследствие на включването на България в списък с държави от т.нар. жълта зона.

Според тях транзитно преминаващите през територията на Румъния, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, и които пътуват с обществен транспорт, независимо по суша или по въздух, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство. Изключения от това изискване се правят за деца на възраст до 3 г. включително, както и за граждани, които са си направили ваксина срещу SARS-CoV-2 и са получили и втората доза от нея, ако са минали най-малко 10 дни между поставянето на втората доза от ваксината и датата на влизане в Румъния. Изисква се и съответната медицинска документация, която да потвърди датата на имунизация.

Още за въведените на 6 март 2021 г. при влизане в Румъния мерки за пристигащите от България може да прочетете тук:

https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Romania

При нужда от съдействие българските граждани мога да се обръщат към: посолство на Република България в Букурещ на телефон +40 21 230 2150; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе