Къде българите могат да гласуват зад граница?

Заповедите за образуване на избирателни секции в чужбина и техните адреси, както и списъците на гражданите, заявили желание да гласуват зад граница, са вече достъпни на сайта на МВнР.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 69 държави в 465 избирателни секции на изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. Сънародниците ни могат да се информират за местата на гласуване по държави на:

YouTube

  • централния сайт на МВнР, в рубриката „Избори“, на следния линк;
  • на сайта на всяко дипломатическо представителство, в секция „Избори за НС 2021“.

Припомняме, че най-много избирателни секции ще бъдат разкрити в Германия – 69. Към момента 7 от тях са под условие, като се очаква разрешение от местните власти. Предвид режима и практиката на германските власти за разрешаване на секции извън дипломатически и консулски представителства само в порядъка на изключенията, даването на съгласие за такъв голям брой секции е безпрецедентно.

В Испания ще бъдат разкрити 53 секции, в Италия – 25, в Гърция – 20, във Франция – 18, в Австрия – 17, в Канада – 13, в Белгия – 11.  Във Великобритания, САЩ и Турция избирателните секции ще бъдат по 35, какъвто е максималният брой, допустим от Избирателния кодекс за разкриване на секции извън държавите-членки на Европейския съюз.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе