Пламен Пасков: Реиндустриализацията е шансът ни да върнем младите хора в България

Пламен Пасков е български общественик, политик и член на гражданската квота на партия „Възраждане“. Той бе специален гост на първата отворена среща с граждани в град Разград. Пред нашата медия той сподели впечатленията си от „Възраждане“, както и целите, които стоят пред партията.

Г-н Пасков, вие сте от гражданската квота на партия „Възраждане“, какво Ви свързва с тази политическа партия?

YouTube

Официално не съм член на партията, не съм част от ръководството и към този момент нямам такова желание. В миналото също не съм вземал участие в нито една политическа партия. Мога да кажа, че основното, което ме свързва с партията е идеологията, която следват. За мен главният първоизточник на всички страдания на съвременното българско население е външно управляемия колониален статут на страната, който ограбва, унижава, съкращава населението и ни връща технологични нива назад.

Получава се вакуум в политическото и идеологическото пространство, който бе запълнен единствено от партия „Възраждане“. По тази причина моят критерий е следният – кои са против колонизирания ни статут и за суверенитета на страната – тези хора са за България, а всички останали обясняват, че са против корупцията и против бедността, но в никакъв случаи против евроценностите. Как ще решат проблема с бедността без реиндустриализация, която от своя страна изисква суверенитет? Много са тези, които започнаха да говорят с клишета, а започнат ли да използват клишета, значи се опитват да скрият истинските си мисли и мотиви защо желаят да попаднат в депутатските кресла и какво точно смятат да правят там. До някъде със съжаление установявам, че от всички над 100 регистрирани партии единствените, които отстояват линията „за суверенитет и против колонията“ са „Възраждане“. Бих се радвал да има повече като тях.

Какво успя да постигне партия „Възраждане“ за последната 1 година и какво тепърва се очаква да бъде постигнато?

Партията постави знак за равенство между думи и дела. Това, което бе казано и представено като идеи се случи. Ръководството успя да се срещне с министъра на образованието, с областния управител на град Варна и да отправи съответните искания от името на гражданите. Опитахме да организираме среща и с министъра на регионалното развитие относно въпросите с боклука и язовирите.

Какви са националните приоритети в предизборната програма на „Възраждане“?

Един от основните приоритети е създаването на нови работни места. Безработицата, прогонва младите и пречи на избягалите вече млади хора да се върнат у нас. Тя кара младите хора, работещи навън, да пращат пари на роднините си в България. Процесът навсякъде е един и същ – колониална деиндустриализация, която унищожи почти 90% от бившата българска индустрия, даваща работни места и заплати за достоен живот на хората. Предприятията, които бяха закрити изискваха от българското образование много по-високо ниво, защото индустрията се нуждае от качествени кадри. В условията на държавно регулирана икономика образованието изпреварваше и бе предварително подготвено за нововъведенията, които се планираше да обновят нашите предприятия. Именно по тази причина друг приоритет на „Възраждане“ е образованието и преформатирането на образователната система, така че да е насочена към ученика и България.

В момента сте на посещение в Разград. Какви са приоритетите на партията на местно ниво?

Преди срещата с гражданите успях да говоря с представителите на местната структура за болните теми за разградчани. В Разград темите, които засягат жителите не са по-различни от темите, засягащи жителите на останалите 27 областни града у нас и това е нормално. Главният проблем тук е намаляващото население и изостряне на социалните противоречия, които се смесват и с етнически противоречия. Хората от Разград се насочват към по-големите градове като Варна или София и дори решават да заминат за чужбина.

Възможно ли е реиндустриализацията да стане факт и младите хора да се завърнат в България?

Реинустриализацията не е въпрос на период от време, а на процеси, които трябва да се извършат – дали след 1 или след 20 години зависи изцяло от българските граждани. Основното, което трябва да се направи в тази насока е да си върнем правото да вземаме полезни и разумни решения. Именно това е и една от целите ни – постигане на суверенитет.

За да се случи реиндустриализацията ние трябва да си отвоюваме правото да вземаме решенията в България, така че да не сме ограничени нито от образователни, нито от социални, политически или финансови рамки.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

/Платена публикация/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе