Ивайло Хъневски от ПП „Възраждане“ и дългосрочните цели в програмата на Възраждане

1. На какво акцентирате в програмата?

Пред България има редица проблеми и казуси, които чакат своето решение. За 30 години се смениха много правителства, в които участниците са същите тези наши опоненти, които днес се опитват да се наредят в редиците на опозицията. Общото между всички тях и властимащите обаче е, че те вече са били в коалиция с настоящите управляващи и под различни форми през годините на прехода са водили политики, които не са в полза на българските граждани. Това е и основната разлика между нас и всички останали. Преди месец ние влязохме в предизборната битка с нашите идеи за развитието на България, с нашите мерки заложени в предизборната ни програма,  с нашата стратегия за развитие на страната. Това направиха и опонентите ни. С малката подробност, че преди четири години на последните избори те пак обещаваха същите неща. Някой от тях като така наречените „патриоти“ имаха възможност да участват в управлението, не реализираха нищо от обещаното, но  днес не им пречи отново да ни обещават.

YouTube

И понеже никой от нас не обича празни обещания и думи, които не се припокриват с дела, ако българските граждани дадат доверието си на Възраждане и ние станем част от 45 -то народно събрание ще работим за справяне с демографската криза, реформи в образователната система, цялостна реформа в здравната система, премахване на търговския статут на болниците, премахване на административната тежест на бизнеса и преодоляване на безработицата. Ще оставим работодателите да работят, за да има работа за работниците и подем в икономически план.

2. Една от целите ви ще бъде превръщането на България в технологичен център на Балканите и Европа, как ще стане товаКакво предлагате по отношение на корупцията?

България има огромен потенциал в тази сфера, но няма правилна политика и желание от страна на властимащите в тази посока. Липсва визията за бъдещето ни. Като народни представители в 45-то народно събрание, гласът и идеите на Възраждане ще бъдат чути и  осъществени. Борбата с корупцията трябва да се води постоянно, защото тя буквално убива България. Корупция има навсякъде по света, но тук в България последиците от нея са много по-опасни. Възраждане е инструмент за справяне не само с корупцията, но и с много други проблеми. Ние обединяваме хора – доброволци, които не искат да гледат отстранено, а искат да пишат историята.

3. Какво ви е мнението по отношение на мандатността на директорите и административната тежест върху учителите? Трябва ли да се пренапишат учебните програми и учебниците по хуманитарните науки?

Образованието е ключът към успеха на една нация. Неслучайно едно от първите неща, които бяха направени след „промените“, беше унищожаване на българското образование и беше даден старт на един процес за тотална дебългаризация сред децата и изтриване на огромна част от българската история. Ние от Възраждане дадохме личен пример, като нашият председател д-р Костадин Костадинов написа учебник по Родинознание от 1-ви до 4-ти  клас, който се превърна в най-четената книга в България. Един учебник, който ние раздаваме безплатно и много се харесва от деца и родители. Задължителните реформи в образователната система са едно от първите неща пред народните представители на  Възраждане в новия Парламент. 

4.Възраждане е за премахване на търговския статут на болниците и за държавно финансиране на медицинските дейности?

Ако в една държава парите са пред здравето на хората, то тази държава няма никакво бъдеще! Пари има, но по никакъв начин тези пари не подобряват качеството на услугата. Ние ще работим за това да се премахне търговския статут на болниците и отново те да бъдат мястото, където всеки български гражданин ще срещне истинска грижа за себе си. Премахването на ДДС върху лекарствата е втората стъпка и цел пред Възраждане. Не може в цяла Европа да има по-евтини лекарства, а в България те да са най-скъпи.

5. Възражданеразполага с разработена програма за излизане на страната от демографската катастрофа, какво включва тази програма?

Да върнем българите, които поради икономически причини напуснаха страната последните три десетилетия. Да облекчим процеса за даване на гражданство на нашите малцинства в държави с български диаспори от целите Балкани и Евразия. Да премахнем грозния акт на продажба на български паспорти, с които се прочу настоящата власт. Но основното нещо е да се засили раждаемостта с подпомагане на родителството, на традиционното българско семейство и облекчаване на младите семейства – това е ключът към справянето с демографската катастрофа.

6. Реиндустриализацията на България  също е водеща идея за партия „Възраждане“какво предвиждате в това отношение? 

Време е България да води адекватна политика за своята икономика и пазари, както всяка една независимаа държава. Да се възроди българската икономика е една от основните цели на Възраждане. Да се създадат нормални условия за инвестиции, а българският бизнес да бъде оставен да работи спокойно.

7. Трябва ли да се преструктурира и модернизира  българската армия?

В момента такова нещо като българска армия не съществува. Ние от много години нямаме реална армия, а се залъгваме, че НАТО ни „пази“. Възраждане на славната българска армия в близките години и реални възможности за самоотбрана са едни от нещата, за които ще работим и ще се борим.

8. Кои са проблемите в област Разград, с които ще се заемете, ако станете народен представител?

Проблемите в област Разград не са по-различни от тези във всяка друга по-малка община в България. Липсата на поминък и индустрия в областта принуди повече от 50% от населението на общината да търси препитание или в големите градове, или в чужбина. Аз обаче мисля, че надежда има.  На първо място ще работя за това в Разград и областта да се създадат предприятия, които да отворят нови работни места с нормално заплащане. Така младите ще имат поминък в родния си град.

9. Какви икономически антикризисни мерки предвиждате?

Както всички и ние виждаме как в продължение на повече от година българският бизнес беше доубит от т.н. „ковид криза“. Вместо властимащите да се борят реално с вируса, те доубиха и малкото останал бизнес в България с редица рестрикции и неадекватни мерки, които просто задушиха различните отрасли. Ние от Възраждане сме за премахване на т.н. локдаун и за незабавна нормализация в страната.

Ситуацията около Ковид 19 не се управлява правилно и заради това излиза от контрол. Вместо за една година средствата, които България получи, да се вложат в повишаването на качеството на здравните услуги, на оборудването на болниците, за осигуряване на безопасно облекло за медиците и достойно заплащане, което щеше да доведе до опит за адекватно управление на здравната криза. Напълно обратното, пари идват, но всичко това не се случва. Това което става е едно отваряне и затваряне на държавата, фалити на бизнеси и безработица. Ще повторя, че е належащо премахването на търговския статут на болниците. След 1999 година болниците бяха превърнати в търговски дружества. Това превърна автоматично пациентите в клиенти. Болниците се състезават коя повече пари ще усвои от Здравната каса. В момента те приемат с отворени обятия всеки с позитивен тест за COVID 19 и за него получават 1500 лв. по Здравна каса. Тоест на хората се гледа като на ходещи чекови книжки. Без значение дали са в леко или тежко състояние. И в двата случая парите са еднакви. Вследствие на претоварване на болниците, болнични отделения се преобразуват в COVID такива, което води до спиране на планови операции и на практика лишава хронично болните, а и всички нас, от адекватно здравеопазване, за да имаме повече отделения, в които се приемат, далите позитивен тест за COVID 19. Всичко това подсказва едно простичко решение – премахване на търговския статут на болниците. Лекарите и медицинските ни специалисти са хора с кауза и мисия, но условията, в които работят, ги принуждават да се превърнат в търговци,  за което отново отговорност носят тези, които управляват държавата.

За щастие има надежда, на 4 – ти април 2021 г. българите ще избират между разруха и Възраждане. Възраждане е с номер 5 в интегралната бюлетина.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

/Платена публикация/

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе