Кубратско празнува подобаващо Лазаровден, църквата с правила за Великден

Днес народната и обичана традиция на празника Лазаровден бе спазена и по населените места и в община Кубрат – съобщават от Общинската информационна служба в лудогорския град. Обичаят богато бе представен в селата Каменово и Медовене. Самодейци от местното читалище „Христо Ботев-1927“ в с. Медовене и представители от град Кубрат спазиха старата традиция, наричайки за здраве, берекет и благоденствие домовете в село Медовене.

Пременените с народни носии и закичени с цветя девойки обходиха селото, а стопаните ги дариха с яйца и лакомства. За традицията на този ден разказа председателят на читалището Руска Тодорова. В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момите. Денят се нарича още Лазарова събота или Лазарица. Три обредни ритуала са свързани с него – лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. Празникът подобаващо бе отбелязан и в кубратското село Каменово. Народната традиция бе пресъздадена в читалище „Напредък-1911“.

YouTube

В навечерието на големият празник Цветница от ръководството на православната църква в Кубрат информираха, че по повод Великденските празници ще бъдат отслужени литургии, но при спазване на противоепидемични правила и дистанция.

Църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат ще работи всеки ден в часовете от 08.00 до 10.00 ч. и от 17.00 до 18.00 часа. Посетителите на храма е необходимо да носят предпазни маски и да не ги свалят, в храма е осигурен и дезинфектант. Целуването на икони в храма по време на Страстната седмица и Великден е желателно да става през предпазна маска, без да бъде сваляна от лицето и устата.

По повод Цветница вярващите могат да си носят цветя, които да бъдат осветени, тъй като осигурените и осветени върбови клонки могат да бъдат раздадени и изчерпани бързо. Голямата Великденска служба ще се проведе в църквата на закрито, а трикратното обикаляне на храма ще се осъществява традиционно – на открито. Ще припомним че миналата година Великденската служба се проведе изцяло на открито и при ограничен брой лица. Тази година за най-големия християнски празник ще бъде създадена и по-специална организация. Продаването на свещи ще се извършва от няколко лица, за да се избегнат навалици и скупчване на хора в предверието на Божията обител. Литургията преди и след полунощ ще бъде отслужена от ставрофорен свещеноиконом отец Евгений Дечев и протойерей Светослав Светославов.

На днешния ден празнуват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезар и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе